Amerikansk PR-byrå skal forbedre ryktet til russisk idrett

MOSKVA (NRK): Russland forsøker å forbedre landets rykte som idrettsnasjon. Russerne har både satt i gang uvanlig omfattende dopingtester og hyret et amerikansk PR-byrå.

IOC Doping Sochi

Anti-doping-kontrollen i Krasnaja Poljana. Dette var et av stedene der idrettsutøvere ble testet for bruk av ulovlige midler under OL i Sotsji i februar 2014

Foto: Lee Jin-man / Ap

Det er den amerikanske radiostasjonen National Public Radio som forteller at russiske myndigheter har leid inn PR-byrået Burson-Marsteller.

Oppdraget er formidabelt: Å forsøke å forbedre rykte til russisk idrett.

Burson-Marsteller har erfaring med klienter som ønsker å forbedre sitt image etter forskjellige typer negativ medieoppmerksomhet.

Friidretten suspendert, stjerner utestengt

Både Vladimir Putin og den russiske idrettsministeren Vitalij Mutko har tidligere antydet anklagene om doping i russisk idrett kan henge sammen med det generelle internasjonale politiske klimaet og det man på russisk hold kaller en svertekampanje ledet av USA mot Russland.

Det er uklart hvordan Burston-Marsteller nå skal jobbe med Russland for å bygge opp den en gang så stolte idrettsnasjonens rykte, men trolig handler det om å få fram at det store flertallet av russiske idrettsutøver ikke bruker doping, og at disse føler seg urettferdig stemplet.

Russisk friidrett er midlertidig suspendert fra internasjonal idrett etter påstander om omfattende doping, og også innenfor andre idretter har det kommet fram opplysninger om bruk av ulovlige stoffer.

Trapper opp testingen

PR-byrået er ikke Russlands eneste tiltak.

Det var et hardt presset russisk idrettsdepartement som seint fredag kveld kunngjorde at Russland nå setter i gang et ekstraordinert program for å teste idrettsutøvere som er aktuelle for sommer-OL i Rio. Idrettsutøverne skal testes minst tre ganger i tillegg til de normale testene som blir gjennomført i forbindelse med slike idrettsarrangement.

Alle prøvene skal samles inn av utenlandske spesialister og så analyseres på laboratorier godkjent av verdens antidopingbyrå Wada. Innsamlingen av prøvene skal skje i samarbeid med det britiske antidopingbyrået, opplyser det russiske idrettsdepartementet på sine hjemmesider.

Putin lover full støtte til Wada

Russland president Vladimir Putin sa på en pressekonferanse fredag kveld at Russland fullt ut støtter etterforskningen av de anklager som nå er kommet om omfattende doping, blant annet under vinter-OL i russiske Sotsji.

–Vi vil hjelpe WADAs inspektører på alle måter i forbindelse med etterforskningen av de anklager som nå er kommet, sa Putin.

Hvis det skulle herske noen tvil om hva som har skjedd, så må denne elimineres fortsatte han.

Russia Doping Vladimir Putin

Russlands president Vladimir Putin lovet fredag full støtte til etterforskningen av mulig omfattende doping i russisk idrett

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Wada etterforsker blant annet påstander som kom fram i et intervju med avisen The New York Times der den tidligere sjefen for Russlands anti-dopinglaboratorium Grigorij Rodtsjenkov hevdet at det hadde foregått en omfattende forfalskning av prøver blant annet i forbindelse med Sotsji OL. Rodtsjenkov, som nå har flyktet til USA, sier at dette skjedde i samarbeid med den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

SISTE NYTT

Siste nytt