Amerikansk marine oppkaller skip etter homoaktivisten Harvey Milk

Frem til 2011 var det ikke lov å tjenestegjøre i USAs forsvar dersom man var homofil. Nå hedrer marinen homoaktivisten Harvey Milk ved å oppkalle et skip etter ham.

Harvey Milk

IKON: Harvey Milk var den første folkevalgte i California som var åpent homofil. Etter elleve måneder som politiker i San Fransisco ble han drept av en annen politiker i 1978. I dag huskes han som en forkjemper for homofiles rettigheter i USA.

Foto: Ap

Han var landets første åpne homofile politiker, men ble drept etter et år i tjeneste. I dag kalles amerikaneren Harvey Milk en martyr for homofiles rettigheter, og regnes av mange LHBT-aktivister for et ikon.

Når han nå får et skip oppkalt etter seg, gjøres det både for å hedre han som en forkjemper for likeverd og respekt, men også fordi Milk i en periode tjenestegjorde i marinen, opplyser US Naval Institute.

Laster Twitter-innhold

Kunne ikke være seg selv

– Milk kunne ikke fortelle noen hvem han egentlig var, sa San Fransisco-politiker Scott Wiener, da han ba marinen om å oppkalle et skip etter Milk.

Homofili ble i USA sett på som en psykisk funksjonshemming da Milk tjenestegjorde i marinen i Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet. Han måtte holde tyst om sin legning for å beholde jobben.

Wiener mener marinens avgjørelse er et skritt i riktig retning.

– Nå forteller vi landet vårt at vi setter pris på mennesker for hvem de er, sier politikeren i en uttalelse på sin egen hjemmeside.

Harvey Milk

GLEMMES IKKE: Harvey Milk var på plakatene under en demonstrasjon mot en lovgivning som ville forby likekjønnede å gifte seg i 2009.

Foto: Marcio Jose Sanchez / AP

Historisk salutt

Hedringen av en homoaktivist i amerikansk marine representerer et fundamentalt nytt syn. På 1990-tallet ble det innført en lov som forbød åpent homofile å tjenestegjøre i det amerikanske militæret.

Forbudet førte til at homofile og lesbiske ble avskjediget dersom de ikke etterlevde den såkalte «don’t ask, don’t tell»-regelen (ikke spør, ikke fortell).

Det var først i 2011 at Barack Obama innførte en ny lov som tillater alle å jobbe for landets forsvar, uavhengig av legning eller kjønn.

Stuart Milk

KJEMPER VIDERE: Harvey Mills nevø Stuart Milk har vært en forkjemper for homofiles rettigheter i en årrekke. Her er han i Hanoi i forbindelse med en parade der.

Foto: HAU DINH, Hau Dinh / Ap

Hyller onkelen

Nå blir sjøsettingen av skipet snart en realitet. Politikerens nevø og menneskerettighetsaktivist Stuart Milk, uttaler at hedringen av Harvey sender et grønt lys om at legning og kjønn ikke har betydning for innsatsen man gjør i forsvaret.

– Vi gir aldri opp håpet og kampen for homofiles rettigheter. Dette er en seier, sier Milk, som leder ​Harvey Milk Foundation.

De nye skipene marinen nå lanserer gjør stas på flere ulike aktivister som på hver sine vis har kjempet for sivilsamfunnet. Lanseringen av skipet «Harvey Milk» kommer i godt selskap med fartøy oppkalt etter kvinnesaksforkjemperen Lucy Stone og politikeren Robert F. Kennedy.

SISTE NYTT

Siste nytt