NRK Meny
Normal

Kelly (47) henrettet med giftsprøyte

Amerikanske Kelly Renee Gissendaner er henrettet, til tross for bønn om benådning fra hennes barn og Pave Frans.

Kelly Gissendaner henrettet i Georgia i USA 29. sept. 2015

Kelly Gissendaner ble henrettet natt til onsdag etter at familie, venner og støttespillere hadde appellert til myndighetene for å få straffen utsatt.

Foto: Ben Gray / Ap

Kelly Gissendaner i 1998

Kelly Gissendaner under rettssaken i 1998 der hun ble dømt til døden for å ha planlagt drap på ektemannen.

Foto: Richard Fowlkes / Ap

Gissendaner ble henrettet med en giftsprøyte i natt. Hun er den første kvinnen som blir henrettet i delstaten Georgia på 70 år, og den eneste kvinnen på dødscelle i delstaten.

Gissendaner er dømt for å ha overtalt elskeren sin til å drepe mannen hun var gift med i 1998.

Elskeren ble dømt til livstid i fengsel for drapet og har mulighet til å slippe ut på prøve etter 25 år i 2022. Årsaken er at han tilsto og inngikk en avtale med påtalemyndigheten, noe Gissendaner avslo.

Venner av dødsdømte Kelly Gissendaner Georgia Diagnostic and Classification Prison in Jackson

Venner av dødsdømte Kelly Gissendaner våket i natt utenfor Georgia Diagnostic and Classification Prison i Jackson i Georgia.

Foto: TAMI CHAPPELL / Reuters

Våkenatt utenfor fengselet

Gissendaner hadde flere støttespillere som prøvde til det siste å få henne benådet. I hele natt våket venner og slektningen utenfor fengselet.

De fikk også hjelp fra uventet hold da Pave Frans tok opp dødsstraff under sitt USA-besøk og sendte et brev til benådningskommisjonen med oppfordring om å gjøre om på dommen.

Tirsdag avslo USAs høyesterett tre appeller om utsettelse. Benådningskommisjonen i delstaten Georgia avslo også en søknad om benådning.

Henrettet med omstridt gift

Gissendaners døtre, Dakota og Kayla, hadde også søkt om at morens sak ble tatt opp på nytt, eller at hun ble benådet. Også sønnen Brandon, ville møte benådningskommisjonen for å tale morens sak, men fikk nei.

Tidligere i år fikk Gissendaner beskjed om at hun skulle henrettes 25. februar. Det ble senere utsatt til 2. mars, men igjen utsatt etter at det var reist tvil om henrettelsesmetoden og giftstoffet som skulle brukes.

Gissendaner ble henrettet med en innsprøyting av det kjemiske stoffet pentobarbital, et dansk legemiddel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt