Amerikansk Iran-fange løslatt

Den amerikanske kvinnen Sarah Shourd, som har sittet fengslet i Iran siden juli 2009, er løslatt. Hennes kjæreste og en venn sitter fremdeles inne.

Shane Bauer, Sarah Shourd, Josh Fattal

Sarah Shourd har fått slippe løs fra iransk fengsel. Hennes to venner sitter fremdeles inne.

Foto: Press TV / Ap

Shourd (32) er en av tre amerikanere som i over ett år har blitt holdt fanget, mistenkt for spionasje.

– Jeg er inne i Evin-fengselet og fyller ut papirene hennes akkurat nå, fortalte hennes iranske advokat Masoud Shafie til nyhetsbyrået Reuters tidligere i dag.

En fotograf hos den amerikanske TV-stasjonen NBC så etterpå Shourd på utsiden av fengselet i Teheran, da hun var på vei til den sveitsiske ambassaden. Sveits tar seg av USAs interesser i Iran.

Sarah Shourd

Sarah Shourd er løslatt fra fengselet i Teheran.

Foto: STRINGER/IRAN / Reuters

Fikk en garanti på 500.000 dollar

Shourd skal ha alvorlige helseproblemer - blant annet en klump i brystet. Hun frykter også at hun har kreft i livmorhalsen.

Senest i går ba familien til Shourd iranske myndigheter om å droppe eller senke kausjonssummen på 500.000 dollar, fordi de hadde problemer med å få tak i så mye penger.

Løslatelsen bekreftes også på påtalemyndighetens nettside, der det opplyses at den ble godkjent etter at de fikk en bankgaranti på kausjonsbeløpet.

Shourd og to venner - hennes kjæreste Shane Bauer og deres felles venn Josh Fattal - ble arrestert nær Irans grense mot Irak i juli 2009. Familiene til de spion-mistenkte amerikanerne sier at de var på fjelltur nord i Irak da de ble arrestert av iranske sikkerhetsstyrker.

De har siden sittet fengslet i Evin-fengselet i Teheran, sammen med flere hundre regjeringsmotstandere og andre som ble arrestert etter bråket i forbindelse med presidentvalget i Iran i fjor.

Revolusjonsgarden: Et slag i ansiktet

Før den amerikanske kvinnen ble sluppet fri kom den iranske revolusjonsgarden med en uttalelse via nyhetsbyrået Fars, der de kritiserer løslatelsen. Revolusjonsgarden mener løslatelsen er et slag i ansiktet for landets etterretningstjeneste og for Irans sikkerhet.

Ahmad Tavakkoli i Irans nasjonalforsamling er ikke imponert over løslatelsen, og sier at den er en «bonus for Koran-brennerne».

Løslatelsen ble muliggjort da Irans president Mahmoud Ahmadinejad i forrige uke opplyste om at han hadde blandet seg inn i saken, som et eksempel på den islamske medfølelsen mot slutten av ramadan.

Ahmadinejad møtte likevel raskt motstand fra påtalemyndigheten, som korrigerte presidenten og fortalte at dette var dens domene, ikke presidentens.

SISTE NYTT

Siste nytt