Amerikansk geolog må i fengsel i Kina

En amerikansk geolog med kinesisk opprinnelse er dømt til åtte års fengsel i Kina for å ha stjålet statshemmeligheter.

Xue Feng

En kinesisk domstol mener Xue Feng (44) handlet ulovlig da han for noen år siden la til rette for salget av en database med informasjon knyttet til oljeutvinning. Selv mener han informasjonen var offentlig tilgjengelig.

Foto: David Rowley / Ap

Domstolen mener Xue Feng (44) handlet ulovlig da han for noen år siden la til rette for salget av en database med informasjon knyttet til oljeutvinning.

Xue Feng sier at informasjonen i databasen var offentlig tilgjengelig. Han hevder at han har blitt torturert mens han satt i fangenskap, ifølge den britiske allmennkringkasteren BBC.

Han hevder personer som avhørte ham brente armene hans med sigaretter og slo ham i hodet med et askebeger.

Stiftelsen Duihua, som kjemper for innsattes rettigheter i Kina og USA, sier at databasen Xue Feng forhandlet frem salget av ble klassifisert som hemmelig først etter at den var solgt.

LES OGSÅ: Amerikaner dømt for å ha spionert for Kina

USA reagerer

Advokatene hans beskriver dommen som «svært streng». Xue Feng, som ble pågrepet i 2007, fikk også en bot på 200.000 yuan, vel 190.000 kroner.

En talsmann for den amerikanske ambassaden i Beijing sier han er skuffet over dommen, og ber om at han blir løslatt umiddelbart. Ambassaden er bekymret for behandlingen Xue har fått i det kinesiske rettsvesenet.

Tre kinesiske statsborgere ble også dømt til fengselsstraffer for å ulovlig ha gitt informasjon til utlandet.

Vil trå mer varsomt

Etter denne saken vil utenlandske selskaper i Kina trolig trå enda mer varsomt når de håndterer informasjon om statseide selskaper, sier BBCs korrespondent i Beijing.

Ifølge reguleringer kinesiske myndigheter kom med tidligere i år, er forretningsinformasjon fra statseide selskaper definert som statshemmeligheter.

Rettslige observatører har uttrykt bekymring for at Kinas domstoler ignorerer juridiske prosedyrer når de håndterer sensitive saker.

Det har tatt to og et halvt år før Xue Feng fikk en dom. Rettslige observatører sier Kinas domstoler med dette har brutt grensen for hvor lang tid en slik sak kan ta.

SISTE NYTT

Siste nytt