Amerikansk eliteskole inngår forlik etter overgrep

Den amerikanske kostskolen St. George's School på Rhode Island har inngått forlik med 30 tidligere elever etter anklager om seksuelle overgrep.

St. George's School

St. George's School på Rhode Island i USA betaler en ukjent sum med penger til tidligere elever ved skolen for seksuelle overgrep begått for flere år siden.

Foto: Steven Senne / Ap

I en uttalelse opplyser skolen at de vil utbetale en ukjent sum penger til 30 ofre, melder nyhetsbyrået AP.

Enkelte av de tidligere ofrene var til stede da avtalen ble offentliggjort onsdag. Blant dem Katie Wales Lovkay, som i 1979 gikk til rektor og fortalte at hun hadde blitt misbrukt av skolens gymlærer.

Katie Wales Lovkay

Katie Wales Lovkay møtte pressen denne uka.

Foto: Steven Senne / Ap

En uke før hun skulle uteksamineres, ble hun utvist.

– Dette søksmålet handlet aldri om penger. Det handlet om å bli hørt. St. George's har innsett at det de gjorde var feil. Det er godt å vite at det nå er over, sier hun.

Lovkay tok til tårene da hun møtte pressen. Gråtkvalt fortalte hun om hvordan en lærer forgrep seg på henne.

– En gang hørte jeg lyden av en kamerablits. Jeg konfronterte ham med det, men han sa ingenting. Noen dager senere hadde han vist bildet til de andre guttene i garderoben.

Hun forteller at hun i ettertid ble mobbet, og kjent som «skolens hore».

Harry Groome, Katie Wales Lovkay og Anne Scott

Harry Groome, Katie Wales Lovkay (midten) og Anne Scott gikk alle på St. George's. Onsdag tok de til tårene da det ble kjent at skolen inngikk forlik.

Foto: Steven Senne / Ap

Gutter voldtatt

I løpet av årene har flere tidligere elever stått frem og fortalt at de ble misbrukt av lærere og andre ansatte på skolen fra 70-tallet og frem til 2000-tallet.

Skolen har i ettertid bekreftet at de ikke rapporterte misbruket til myndighetene, og at administrasjonen i enkelte saker ikke trodde på beskyldningene.

Harry Groom forteller at han ble voldtatt av en medelev da han kom til skolen i 1978.

– Det var fem vitner. Jeg holdt det for meg selv, og kontaktet aldri skolen. Først i 2002 hadde jeg nok styrke til å skrive til skolen.

Han sier at mange av ofrene var gutter, og håper at det vil hjelpe dem at han står frem med sin historie.

​Prestisjeskole

Forliket markerer slutten på en prosess som startet for åtte måneder siden da nyheten om seksuelle misbruk ved skolen ble kjent, skriver Herlald News.

Enkelte av lærerne skal ha blitt tvunget til å forlate skolen, men fortsatte å undervise ved andre skoler, skriver AP.

St. George's er en videregående skole, som ble grunnlagt i 1896. Ifølge Daily Mail koster ett skoleår nærmere 500.000 kroner i året.

Flere kjente personer har gått på den prestisjetunge skolen, som presidentkandidat Howard Dean og bestefaren til president George Bush, Prescott Bush.

Advokat Eric MacLeish vil ikke si hvor mye ofrene ble tildelt i forliket, men sier at en meklingsmann vil fordele pengene ut ifra omfanget av misbruk ofrene ble utsatt for.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt