Amerikansk delegasjon ledd ut etter kullpromotering på klimatoppmøte

KATOWICE/OSLO (NRK): Den amerikanske delegasjonen promoterte kull og fossilt brensel på det pågående klimatoppmøtet i Polen. Det likte ikke de unge miljøaktivistene i salen.

Ledd ut

LEDD UT: Den amerikanske delegaten snakket talte om at kull og fossile energikilder er en viktig del av fremtidens energiløsninger. Det likte ikke salen.

Den symbolske hendelsen skjedde under et foredrag hold av den amerikanske delegasjonen på konferansen. Foredraget hadde tittelen «Måter å bruke fossilt brensel på, så rent og effektivt som mulig».

Preston Wells Griffith

BLE STOPPET: Trump-rådgiver Preston Wells Griffiths foredrag ble stoppet.

Foto: Skjermdump/Video

– Vi mener at ingen land vil bli nødt til å ofre økonomisk velstand eller energisikkerhet for å sikre et bærekraftig miljø, sa Preston Wells Griffith, som er president Donald Trumps rådgiver, fra talerstolen.

Uttalelsen ble fulgt av et latterbrøl fra salen, og av en kvinne som ropte: «Disse falske løsningene er en vits!»

Forberedt protest

– Hold det under jorda! Hold det under jorda, ropte aktivistene.

Washington Post skriver at protestene fra salen var forberedt på forhånd og en del av en aksjon.

Aneesa Khan

MÅ MOBILISERE: Aktivist Aneesa Khan (23) mener det er viktig å mobilisere det amerikanske folket i klimakampen.

Foto: Milana Knezevic / NRK

Aneesa Khan (23) er en av aktivistene som organiserte og var med på protesten. Hun er opprinnelig fra India, men bor i USA. Hun sier til NRK at de ville vise at USAs klimapolitikk er en farse, og at Trump-administrasjonen ikke står for gode løsninger på klimakrisen.

– Vi startet protesten med å le. Jeg tror det sendte en klar beskjed til verden at folk i miljøbevegelsen og folk på frontlinjene av klimakrisen ser slike paneler som en spøk, forteller hun.

Hun mener at det fremstår som en komplett spøk og farse at fossile brensler og selskapene bak dem, som har forårsaket klimakrisen, er de om skal hjelpe oss å løse den.

Aktivistene

TOK OVER: De unge miljøaktivistene tok over den amerikanske delegasjonen sitt foredrag.

Foto: Agencja Gazeta / Reuters

Her kan du få oppdateringer fra klimatoppmøtet i Katowice.

Paradoks

Aktivistene ville markere den vanskelige og paradoksale posisjonen den amerikanske delegasjonen befinner seg i, når fremmer Trump-administrasjonens miljøagenda og snakker varmt om fossilt brensel på en internasjonal arena som ønsker å kutte ned på bruken av det.

Trumps plan er å redusere utslipp ved å oppgradere og effektivisere dagens teknologi og eksisterende industri, og fortsette med kullkraft som en sentral strømleverandør.

En talsmann for det amerikanske innenriksdepartementet sier at foredraget ble arrangert for å vise fremskrittene som er gjort på feltet, skriver CNN.

Klimaprotest
Foto: Frank Jordans / AP

– Denne jobbskapende innovasjonen har bidratt til å redusere amerikanske utslipp samtidig som økonomien vokser og skaffer sikker energi vi har råd til, skriver departementet i en uttalelse.

FNs klimakonferanse «COP24» startet i den polske byen Katowice forrige lørdag, og varer frem til 14. desember. Representanter fra rundt 200 land deltar, og hovedmålet med konferansen er å få på plass et konkret regelverk for gjennomføringen av Parisavtalen.

FNs klimapanels ferske rapport viser at verden må gjennom store og raske utslippskutt for å lykkes i å begrense verdens oppvarming.

Trump kritisk

Donald Trump varslet i fjor at han vil trekke USA fra Parisavtalen, men til nå har likevel USA hatt representanter på plass under internasjonale klimaforhandlinger.

Under forhandlingene i Katowice i Polen har presidenten latterliggjort både Parisavtalen og demonstrasjonene i Paris i én og samme melding på Twitter. Demonstrasjonene handlet i første omgang om økte miljøavgifter på drivstoff,

Laster Twitter-innhold

– Parisavtalen funker ikke så bra for Paris. Demonstrasjoner og opprør over hele Frankrike. Folk vil ikke betale store summer, mye til land i tredje verden, for kanskje å beskytte miljøet, skrev presidenten.

President Trump sier at USA trekker seg fra Parisavtalen

President Trump sier at USA trekker seg fra Parisavtalen

SISTE NYTT

Siste nytt