Hopp til innhold

– Stemningen mellom USA og Pakistan har aldri vært så dårlig

USA kutter kraftig i bistanden til Pakistan for å presse landet til samarbeid i kampen mot terror. Samtidig er det frykt for at atomvåpen kan komme på avveie dersom gnisningene mellom Pakistan og USA fortsetter.

Pakistan

Pakistan er landet som mottar mest amerikansk bistand. Den amerikanske kongressen har nå blitt enige om å kutte 700 millioner dollar i sivil bistand.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Forholdet mellom USA og Pakistan har gått fra kjølig til kaldt. Nå vil USA kutte 700 millioner dollar i sivil bistand til Pakistan.

USA krever at Pakistan gjør mer for å hindre at islamistiske grupper utfører terror mot amerikanske mål. Hvis ikke kan landet risikere ytterligere kutt.

Pakistan skal sitte på etterretning om militante organisasjoner, og har et voksende kjernefysisk arsenal.

Dette er en av flere grunner til at forholdet snart når frysepunktet, sier Hans-Inge Langø ved avdeling for sikkerhet og konflikthåndtering i NUPI. Han er bekymret for utviklingen.

– Hvis USA avbryter forholdet med Pakistan, kan det i verste fall ende med en konflikt med India, og at India går inn for å sikre atomvåpnene i Pakistan. Det er bekymring for at atomvåpen kommer på avveie dersom Pakistan er ustabilt, sier Hans Inge Langø til NRK.no.

Hans-Inge Langø

Hans-Inge Langø sitter i avdeling for sikkerhet og konfliktshåndtering i NUPI.

Foto: NUPI

Pakistan er landet som mottar mest amerikansk bistand, og nedskjæringen er kun en liten brøkdel av de milliardene USA sender over i sivil og militær assistanse hvert år.

Langø sier at økonomien i Pakistan er skakkjørt, og at de er helt avhengige av bistanden fra USA.

– Med bistandskuttet viser USA at de forsøker å presse Pakistan til å gi seg. De vil at Pakistan skal forsikre dem om at de jobber effektivt med å håndtere militante grupper, sier Langø.

Pakistan: – Uklokt av USA

For et par uker siden ble 24 pakistanske soldater drept i en amerikanskledet bombeaksjon.

På grenseovergangene var det i helgen nye hevnangrep på NATO-kolonner, og Pakistan har stengt grensen til Afghanistan. Dette skaper problemer med å frakte NATO-forsyninger til Afghanistan. Drivstoffet kommer i all hovedsak via Pakistan.

Pakistan Gilani

Statsminister i Pakistan, Yousuf Raza Gilani.

Foto: Muhammed Muheisen / Ap

Bistandskuttet har nå satt sinnene i kok i Pakistan.

– Dette er uklokt av USA og kan skade forbindelsene. Det vil ikke komme noe godt ut av dette, sier Salim Saifullah, leder for utenrikskomiteen i den pakistanske nasjonalforsamlingen, til Reuters.

Den pakistanske statsministeren Yousuf Raza Gilani har sagt til BBC at han ikke stoler på amerikanerne, og at blokkaden av NATOs kolonner inn til Afghanistan kan vare i flere uker. Det slenges store beskyldninger over bordene, og Langø tror amerikanerne gjengjelder mistillitsfølelsen.

– Men USA har gjort seg avhengig av Pakistan, og spesielt det militære nettverket for å kunne gjøre operasjoner i Afghanistan, sier Langø.

– Etter 11. september har Pakistan blitt essensiell for å drive krigføring i Afghanistan fordi man må ha tilgang til forsyninger, og fordi Pakistan sitter på etterretning om en del av disse militante organisasjonene, som de angivelig også samarbeider med, forklarer Langø.

– Kan trappe opp dronekrigen

– Amerikanerne er lei av å spille dette teatralske spillet med pakistanerne. Hvis de blir tvunget helt ut av Pakistan, er spørsmålet om USA kommer til å trappe opp dronekrigen fra den afghanske siden av grensen. Dermed styrer de droneangrep og flyangrep uten at Pakistan har noe som helst å si, sier Langø.

Han mener pakistanske myndigheter på sin side vil vise overfor sin egen befolkning at de ikke lar seg dytte rundt av USA.

– USA er bekymret for at hæren i Pakistan ikke skal holde styr på atomvåpnene sine, og derfor sender de militær bistand for å ha kontroll på dette, fortsetter han.

Vekker minner fra 1990

For Pakistan vekker dette minner fra da den amerikanske støtten ble fryst i 1990. Landet hadde i ti år fått betydelig hjelp fra USA, men i 1990 bestemte president George Bush senior at det var mer eller mindre umulig å si sikkert at Pakistan ikke hadde et atomprogram.

– All bistand til Pakistan ble fryst permanent. Det tippet forholdet mellom USA og Pakistan helt fram til 11. september 2001, sier Langø.

– Hovedproblemet i forholdet mellom USA og Pakistan er at det er fundamentalt motstridende interesser mellom hva USA vil i regionen, og hva Pakistans forsvar vil. Hæren har en etablert politikk om at de skal forhindre Indias innflytelse i Afghanistan, og den går på mange måter på akkord med det USA vil.

– USA vil ha et stabilt Afghanistan slik at de kan trekke seg ut. Mens Pakistan vil ha innflytelse. Det betyr for hæren at de vil støtte militante grupper mot Nato og USA, sier Langø.

Bistandskuttet kan i føre til flere kutt ettersom USA vil straffe Islamabad for å ikke gå hardt nok ut mot militante grupper.

USA beskylder også landet for å ha støttet militante, etter opplysninger som kom fram etter aksjonen i Afghanistan mot den tidligere Al Qaida-lederen Osama bin Laden.

Siden 2001 har USA bevilget 20 milliarder dollar til sikkerhet og økonomisk bistand i Pakistan, ifølge kongressen. Mye av det i form av bistand i kampen mot militante grupper.

USA krever at det hvert år sertifiseres at Pakistan gjør en rekke tiltak mot terror før de sender bistandsmidler.

SISTE NYTT

Siste nytt