Amerikansk 17-åring siktet for å ha hacket Twitter

En amerikansk 17-åring og to andre unge personer er siktet for å ha hacket Twitter-kontoene til en rekke kjente amerikanere tidligere i sommer.

Twitter-emblem

Twitter ble i juli utsatt for et hackerangrep.

Foto: Alastair Pike / AFP

Kontoene til Barack Obama, Joe Biden, Bill Gates, Jeff Bezos, Elon Musk, Mike Bloomberg og kjendisekteparet Kanye West og Kim Kardashian, var blant dem som ble utsatt for dataangrep i midten av juli.

Til sammen ble twitter-kontiene til 130 personer hacket, og det ble sendt ut meldinger fra 45 av dem.

Meldingene oppfordret folk til å sende penger til en anonym bitcoin-adresse. For hver 1000 dollar som mottakerne sendte til denne adresse, skulle man få 2000 dollar tilbake.

«Alle ber meg om å gi tilbake, og nå er det på tide. Jeg dobler alle innbetalinger til min Bitcoin-adresse de neste 20 minuttene. Du sender meg 1000, så sender jeg tilbake 2000 til deg,» lød meldingen som ble sendt fra Bill Gates' offisielle twitterprofil.

17-åringen skal ha tjent over 100.000 dollar på svindelen.

Gutten ble fredag pågrepet i Tampa i Florida, opplyser amerikanske myndigheter. En 22-åring fra Florida og en 19-åring bosatt i Storbritannia er også siktet i saken.

Se svindelmeldingene i bildegalleriet under.

Skjermdump av en melding som ble lagt ut på twitterkontoen til Elon Musk etter at han ble hacket.
Obamas twitter-konto ble hacket
Joe Biden Hacket
Kanye West - hacket

Mistenkes for 30 lovbrudd

Politiet i Tampa mener at 17-åringen har begått over 30 lovbrudd. Dette skal dreie seg om bedrageri, identitetstyveri og datainnbrudd.

Påtaleansvarlig i Hillsborough County, Andrew Warren, opplyste på en direktesendt pressekonferanse at FBI og flere andre myndighetsorganer har deltatt i etterforskningen.

Warren beskrev 17-åringen som hjernen bak Twitter-hackingen.

– Å lure andre mennesker for deres surt ervervede penger er alltid feil. Uansett om du utnytter noen direkte eller via internett, om du forsøker å stjele deres kontanter eller deres kryptovaluta. Det er bedrageri, det er ulovlig og du kommer ikke unna med det, sa Warren.

I Florida kan mindreårige tiltales på linje med voksne i saker som involverer økonomisk bedrageri.

Koordinert angrep

Twitter meldte da angrepet ble offentlig kjent at datahackerne hadde startet med å lure en liten gruppe ansatte i selskapet og tappe dem for informasjon om identitet for å stjele brukernavn og passord.

Slik klarte de å ta seg inn i selskapets systemer, hvorpå nye brukernavn og passord ble stjålet. Til slutt hadde de tilgang til supportfunksjonene, som gav tilgang til kjente brukeres Twitter-konti.

– Vi har avdekket det vi mener er et koordinert og sosialt manipulerende angrep av personer som målrettet og vellykket utpekte noen av våre ansatte med tilgang til interne systemer og verktøy, skrev selskapet da svindelen ble kjent.

Følg meldinger om Twitter i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt