Amerikaner løslatt av Nord-Korea

En amerikansk turist som ble pågrepet i Nord-Korea i april, er løslatt og på vei hjem til familien i USA.

Jeffrey Fowle

Jeffrey Fowle

Foto: THE CITY OF MORAINE/HANDOUT / AFP

Amerikanske Jeffrey Fowle (56) skal ha blitt pågrepet fordi han la igjen en bibel på en klubb for utenlandske sjøfolk mens han var i Nord-Korea. Fowle ble pågrepet 29. april i år.

En talsmann i Det hvite hus bekrefter løslatelsen av Fowle og sier han er på vei hjem til familien.

Ifølge Marie Harf, talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet, ble Fowle løslatt etter «utrettelige anstrengelser» fra ansatte ved den svenske ambassaden i Pyongyang.

USA har ikke selv ambassade i Nord-Korea.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fly på flyplass

Det som tilsynelatende er et fly fra det amerikanske forsvaret (med et amerikansk flagg på halen) var tirsdag på Sunan International Airport i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang.

Foto: Wong Maye-E / Ap

To fortsatt fengslet

Talsmann understreker at det fortsatt jobbes med å få to andre amerikanske statsborgere løslatt.

– Selv om dette er en positiv avgjørelse, fokuserer vi på å få Kenneth Bae og Matthew Miller løslatt. Vi ber Nord-Korea om å løslate dem umiddelbart, sier talsmann Josh Earnest.

Matthew Miller ble i september dømt til seks år straffarbeid i Nord-Korea, ifølge det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Miller ble pågrepet i Nord-Korea 10. april i år, og KCNA meldte da at amerikaneren hadde revet i stykker turistvisumet sitt og ropt at han ville søke om asyl. Dette var et grovt brudd på nordkoreansk lov, het det videre.

Kenneth Bae, en misjonær som ble pågrepet i november i 2012, ble dømt til 15 års straffarbeid for undergravning av den nordkoreanske staten.

SISTE NYTT

Siste nytt