Amerikaner dømt til døden i Iran

En tidligere amerikansk marinesoldat som også har iransk statsborgerskap, er dømt til døden i iran for spionasje.

En mann som identifiserer seg selv som Amir Mirzayi Hekmati på iransk TV (senere dømt til døden)

'TILSTO' PÅ TV: I midten av desember ble det vist et innslag på iransk TV hvor en mann som identifiserte seg som Amir Mirzai Hekmati på flytende farsi og engelsk sa at han var en CIA-agent sendt for å infiltrere det iranske etterretningsdepartementet.

Foto: IRIB/via REUTERS TV/Handout / Reuters

Det melder det iranske nyhetsbyrået Fars mandag.

Ifølge dommen skal 28-årige Amir Mirzai Hekmati ha spionert for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

Han ble «dømt til døden for å ha samarbeidet med et fiendtlig land (USA), for å være en del av CIA og for å forsøke å knytte Iran til terrorisme», heter det i dommen.

«Tilsto» på TV

Hekmati bli født i Arizona i USA og har foreldre av iransk opprinnelse. Han ble pågrepet før jul i Iran.

Ifølge iranske tjenestemenn ble Hekmati avslørt av iranske agenter som så ham på den amerikanskdrevne Bagram-basen i nabolandet Afghanistan.

I midten av desember ble det vist et innslag på iransk TV hvor han på flytende farsi og engelsk sa at han var en CIA-agent sendt for å infiltrere det iranske etterretningsdepartementet.

USA har krevd løslatelse

Hekmatis familie i USA sier til amerikanske medier at han reiste til Iran for å besøke sine iranske bestemødre og at han ikke er en spion.

Påtalemyndigheten i Iran påsto under rettssaken at Hekmati forsøkte å komme seg inn i etterretningsdepartementet ved å utgi seg for å være en amerikansk soldat som ville gi fra seg klassifisert informasjon. De støttet seg på Hekmatis egen tilståelse.

USA har krevd at Hekmati løslates. Det amerikanske utenriksdepartementet sier at Iran ikke har latt diplomater fra den sveitsiske ambassaden møte Hekmati verken før eller under rettssaken. Sveits representerer amerikanske interesser i fraværet av bånd mellom Iran og USA.

Amerikanske myndigheter har foreløpig ikke kommentert dødsdommen.

SISTE NYTT

Siste nytt