Amerikaner arrestert i Nord-Korea

Nordkoreanske myndigheter har arrestert en amerikansk statsborger som har havnet på feil side av grensen. Men Robert Park (28) vil ikke ha hjelp av president Barack Obama.

Robert Park

Aktivisten Robert Park ønsker fokus på menneskerettighetsbruddene i Nord-Korea.

Foto: Lee Jae-Won / Scanpix/Reuters

28 år gamle Robert Park tok seg inn i Nord-Korea fra Kina på fredag, da han gikk over den frosne elven Tumen.

Målet med å ta seg inn i det lukkede landet skal ha vært å øke bevisstheten omkring de nordkoreanske myndighetene i Pyongyang sine brudd på menneskerettighetene.

Har med et brev til Kim Jong-il

Før han tok seg over grensen fra Kina, sa Park til nyhetsbyrået Reuters at han så det som sin kristne plikt å gjennomføre denne reisen, og han hadde på seg et brev der han ber om at leder Kim Jong-il skal gå av.

«En amerikansk borger som ulovlig tok seg inn i landet på grensen mellom Nord-Korea og Kina, er arrestert. Personen blir nå avhørt,» melder det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

KCNA gir ikke flere opplysninger, men utlendinger som ulovlig tar seg inn i Nord-Korea blir som regel satt i fengsel.

En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet sier at de har fått med seg meldingene fra Nord-Korea, men at det ikke er bekreftet at han er arrestert.

Vil ikke ha hjelp av president Barack Obama

Før han dro fortalte Park til Reuters at han ikke ønsket hjelp av USAs regjering for å slippe fri.

– Jeg vil ikke at president Obama skal komme og betale meg fri. Men jeg ønsker at det nordkoreanske folket skal få frihet, sa Park før avreise.

– Før konsentrasjonsleirene åpnes, vil jeg ikke dra herfra. Hvis jeg må dø for denne saken, så er det det jeg vil.

USAs tidligere president var i august i Nord-Korea og hentet ut to amerikanske journalister som var fengslet etter å ha krysset grensen. Denne hjelpen ønsker ikke Park.

Religiøse Park mener at verden må bære korset for de uskyldige nordkoreanerne, og at det riktige er å ofre sitt eget liv for å redde andre.

– Dersom Kim Jong-il tar livet mitt, mener jeg på en måte at det er bedre. Da vil verdens regjeringer se seg nødt til å uttale seg, og de vil skamme seg mer og være nødt til å handle.

Knuser alle tegn på opprør

Ifølge vestlige regjeringer og menneskerettighetsorganisasjoner er det flere fengsler for politiske fanger i Nord-Korea, der alle tegn til opprør mot myndighetene blir gjemt bort. I fengslene er brutalitet og vold arbeidsmetodene, og dødsfall er vanlige.

Ulovlige og tilfedlige henrettelser brukes for å holde befolkningen nede, hevder menneskerettsarbeidere overfor Reuters. Dette er myndighetenes midler for å begrense ytringsfriheten, for å kontrollere alle medier og for å knuse alle reformtanker i fødselen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt