Normal

Amerikansk turistguide arrestert i Nord-Korea

Nordkoreanske myndigheter bekrefter at de har arrestert og varetektsfengslet en amerikansk statsborger, som jobbet som turistguide.

Mannen skal ha kommet til Nord-Korea som turist den 3. november og skal ifølge nordkoreanske myndigheter ha «begått kriminelle handlinger mot landet».

– Mannen er satt i varetekt og hans handlinger vil bli underbygget av bevis, skriver det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået.

Jobbet som turistguide

Ifølge sørkoreanske medier skal mannen, som opprinnelig kommer fra Sør-Korea, jobbet mannen som turistguide med Nord-Korea som spesialområde.

Siden USA ikke har noen offisielle representanter i Nord-Korea har de bedt den svenske ambassaden om assistanse. Da skal ha møtt mannen, uten at det har kommet noe frem hvordan møtet gikk.

Nord-Korea har arrestert og senere løslatt en rekke amerikanere de seneste årene. Mange av dem har vært kristne som har forsøkt å misjonere i det strengt kommunistiske landet.

For tre år siden fikk USAs tidligere president Bill Clinton forhandlet frem en løslatelse av to amerikanske journalister som opprinnelig var dømt til 12 år for «fiendtlige handlinger».

Foreløpig er det usikkert hvorfor mannen er fengslet.

Det spekuleres på om mannen vil bli brukt som pressmiddel for å få USA til å gå med på nye samtaler med Nord-Korea. Siden forholdet mellom de to landene nå er på frysepunktet, og USA har kommet med sterke advarsler etter at Nord-Korea klarte å sende opp en rakett i forrige uke.

Prøveoppskyting

De stemplet blant annet prøveoppskytingen som en svært provoserende handling.

Også Nord-Koreas nærmeste allierte Kina sendte en beklagelse over prøveoppskytningen. Utenriksdepartementet i Beijing sluttet seg til kritikk mot Nord-Korea fra FNs sikkerhetsråd, men tilføyde i en erklæring at de internasjonale reaksjonene må være «fornuftige».

Sikkerhetsrådet har advart om at en prøveutskyting kan få alvorlige følger for Nord-Korea.

Ny leder – ingen forandring

For ett år siden tok Kim Jong-un over makten etter at hans far den mangeårige diktatoren Kim Jon-il døde. Og det er lite som tyder på endringer i det lukkede landet.

I en FN-rapport som kom i november, tegnes det et nedslående bilde av utviklingen i Nord-Korea.

– Alt i alt har vi ikke sett noen forbedring av respekten for menneskerettighetene. Jeg er fortsatt bekymret for menneskerettighetene og for de humanitære forholdene i landet, fastslo FNs spesialrapportør Marazuki Darusman den gangen.

Darusman pekte på matmangelen i Nord-Korea som «et kronisk årlig problem». Han ba blant annet lederne i Pyongyang slutte å prioritere militærutgifter framfor alle andre økonomiske behov, og bruke ressursene til å gi folk flest bedre levestandard.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt