Amber Rudd går av som innenriksminister

LONDON (NRK): Presset på statsminister Theresa May øker etter at den fjerde britiske ministeren har måttet forlate regjeringen på et halvt år.

FILE PHOTO: Britain's Home Secretary Amber Rudd answers an urgent question on the treatment of members of the Windrush generation and their families in the House of Commons, in London

Innenriksminister Amber Rudd går av som følge av Windrush-skandalen som har preget britisk innenrikspolitikk de siste to ukene.

Foto: Handout / Reuters

Hvorfor går innenriksministeren av?

Rudd har fått kraftig kritikk den siste uken for ikke å ha fortalt hele sannheten i den såkalte Windrush-skandalen som har herjet britisk innenrikspolitikk de siste to ukene.

I snart to uker har hun slitt med å forklare hvorfor etterkommere av den såkalte Windrush-generasjonen, som var invitert til Storbritannia som arbeidsinnvandrere mellom 1948 og 1971, plutselig fikk merkelappen ulovlige innvandrere.

People gather in Windrush Square to show solidarity with the Windrush generation in the Brixton district of London

Folk har demonstrert ved Windrush-monumentet i bydelen Brixton i London i sympati med ofrene for skandalen.

Foto: Darren Staples / Reuters

Rudd sa i forrige uke først at hun ikke kjente til at utlendingsmyndighetene hadde satt seg mål for antallet ulovlige innvandrere det skulle greie å få deportert. Men dagen etter måtte hun likevel innrømme at slike mål fantes.

Hva er Windrush-skandalen?

Innvandrere som kom til Storbritannia fra britiske kolonier i Karibia på 50- og 60-tallet fikk tilnavnet Windrush-generasjonen fordi mange kom med passasjerskipet «Windrush», de fleste fra Jamaica.

Disse har bodd og arbeidet i Storbritannia som vanlige borgere, men fikk nylig beskjed om at de mangler papirer og at de derfor lever i landet som ulovlige innvandrere.

Women attend an event in Windrush Square to show solidarity with the Windrush generation in the Brixton district of London

En demonstrasjon ble holdt i Brixton den 20. april til støtte for Windrush-generasjonen.

Foto: Darren Staples / Reuters

Mange mistet jobben sin og ble nektet helse- og sosialtjenester fordi de ikke lenger kunne bevise at de var britiske borgere.

Enkelte Windrush-innvandrere har havnet på gaten og som hjemløse, ifølge avisen The Guardian som først omtalte saken.

Corbyn

Det har vært kraftig munnhuggeri mellom Labour-leder Jeremy Corbyn (bildet) og statsminister Theresa May som følge av Windrush-saken.

Foto: Pru / AFP

Hva betyr dette for statsminister Theresa May?

Amber Rudd er den fjerde minister i statsminister Theresa Mays regjering som må gå av som følge av en skandale. Fra før har forsvarsminister Michael Fallon, bistandsminister Priti Patel og statsråd ved Statsministerens kontor Damian Green.

Rudds avgang er et tilbakeslag for statsminister Theresa May som har erklært at hun har hatt full tillit til Rudd i saken om Windrush-generasjonen.

May

Statsminister Theresa May har sagt unnskyld til den såkalte Windrush-generasjonen og lovet at de skal få fullt statsborgerskap.

Foto: Pru / AFP

Amber Rudd etterfulgte Theresa May som innenriksminister. Det at Amber Rudd nå går av, kan føre til et press på May om hva hun selv gjorde som innenriksminister med Windrush-generasjonen.

Windrush-skandalen har fått mange til å stille spørsmål ved om hvordan ønsket om å få ned antallet innvandrere som en følge av Brexit rimer med ønsket om å framstå som et «globalt» land med en åpen økonomi.

Hva skjer med Windrush-innvandrerne nå?

Statsminister Theresa May har offentlig gått ut og sagt unnskyld for Windrush-skandalen og har lovet at alle som er rammet av den skal få statsborgerskap.

De skal også få kompensasjon for de problemene som har oppstått fordi de fikk stempelet ulovlige innvandrere.

Windrush-generasjonen skal også slippe å ta statsborger-testen og betale for å få statsborgerskap.

SISTE NYTT

Siste nytt