NRK Meny
Normal

Ambassadeangrep avverget

En mann er arrestert i Pakistans hovedstad Islamabad med to tonn sprengstoff. Sprengstoffet skulle han bruke til å sprenge blant andre den norske ambassaden i byen.

Norges ambassade i Islamabad
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Ifølge den svenske avisa Aftonbladet arresterte den pakistanske sikkerhetstjenesten mannen i mai.

Fem ambassader

I tillegg til den norske ambassaden var også den svenske, ungarske, tsjekkiske og sørafrikanske ambassaden blant mannens terrormål.
I avhør etter pågripelsen har mannen forklart seg om planene.

En kilde sier til Aftonbladet at Sveriges militære nærvær i Afghanistan skal ha vært motivet.

Også Norge er med i ISAF-styrken i Afghanistan.

Uenig

Men svensk UDs pressesjef Anders Jörle sier at man i Sverige ikke tror på noe hevnmotiv for den svenske innsatsen i Afghanistan.

Han peker i stedet på innenrikspolitiske motiver som konflikten mellom Pakistans regjering og Taliban i Swat-dalen og andre steder. Han mener derfor at planene var rettet mot institusjoner generelt i Islamabad mer enn mot for eksempel Sverige.

- Overhengende trusselbilde

- Det fins et overhengende trusselbilde der nede, og det har vært en del attentater mot markedsplasser og hoteller. Men vi har ikke tidligere hatt grunn til å frykte at Sverige skulle være et mål, sier ambassaderåd Gunnar Adler, som er hjemme i Sverige på ferie.

Terrorplanene er avslørt ett år etter at den danske ambassaden i Islamabad ble utsatt for et angrep som kostet seks mennesker livet.

Vil ikke kommentere

Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Bjørn Jahnsen, vil foreløpig ikke kommentere opplysningene.

- Trusselbildet i Islamabad er høyt, noe alle utenriksstasjoner er oppmerksomme på. Vi ønsker ikke å gå inn på denne konkrete trusselen. Det er ikke uvanlig at det er bombeangrep i Islamabad, men de fleste er rettet mot pakistanske mål, sier Jahnsen til NTB.

Han vil ikke gå inn på hvorfor UD ikke ønsker å utdype saken.

- Det er ikke naturlig for oss å kommentere, sier han.

Utenriksdepartementet har styrket sikkerheten ved ambassaden ytterligere. I tillegg holder Norge tett kontakt med de andre nordiske land og andre lands ambassader.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt