Ambassadeangrep avverget

En mann er arrestert i Pakistans hovedstad Islamabad med to tonn sprengstoff. Sprengstoffet skulle han bruke til å sprenge blant andre den norske ambassaden i byen.

Norges ambassade i Islamabad
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Ifølge den svenske avisa Aftonbladet arresterte den pakistanske sikkerhetstjenesten mannen i mai.

Fem ambassader

I tillegg til den norske ambassaden var også den svenske, ungarske, tsjekkiske og sørafrikanske ambassaden blant mannens terrormål.
I avhør etter pågripelsen har mannen forklart seg om planene.

En kilde sier til Aftonbladet at Sveriges militære nærvær i Afghanistan skal ha vært motivet.

Også Norge er med i ISAF-styrken i Afghanistan.

Uenig

Men svensk UDs pressesjef Anders Jörle sier at man i Sverige ikke tror på noe hevnmotiv for den svenske innsatsen i Afghanistan.

Han peker i stedet på innenrikspolitiske motiver som konflikten mellom Pakistans regjering og Taliban i Swat-dalen og andre steder. Han mener derfor at planene var rettet mot institusjoner generelt i Islamabad mer enn mot for eksempel Sverige.

- Overhengende trusselbilde

- Det fins et overhengende trusselbilde der nede, og det har vært en del attentater mot markedsplasser og hoteller. Men vi har ikke tidligere hatt grunn til å frykte at Sverige skulle være et mål, sier ambassaderåd Gunnar Adler, som er hjemme i Sverige på ferie.

Terrorplanene er avslørt ett år etter at den danske ambassaden i Islamabad ble utsatt for et angrep som kostet seks mennesker livet.

Vil ikke kommentere

Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Bjørn Jahnsen, vil foreløpig ikke kommentere opplysningene.

- Trusselbildet i Islamabad er høyt, noe alle utenriksstasjoner er oppmerksomme på. Vi ønsker ikke å gå inn på denne konkrete trusselen. Det er ikke uvanlig at det er bombeangrep i Islamabad, men de fleste er rettet mot pakistanske mål, sier Jahnsen til NTB.

Han vil ikke gå inn på hvorfor UD ikke ønsker å utdype saken.

- Det er ikke naturlig for oss å kommentere, sier han.

Utenriksdepartementet har styrket sikkerheten ved ambassaden ytterligere. I tillegg holder Norge tett kontakt med de andre nordiske land og andre lands ambassader.

SISTE NYTT

Siste nytt

Presset Trump på koronahåndteringen

Joe Biden kalte Kinas og Russlands presidenter for kjeltringer og avviste alle påstander om korrupsjon. Mens Donald Trump mente koronavaksinen er like rundt hjørnet, og avslørte hvorfor han i det hele tatt ville bli president.