NRK Meny
Normal

Alvorlig tillitskrise for svensk politi

Bare 47 prosent av svenskene har ganske stor eller svært stor tillit til politiet, viser en undersøkelse utført for SVT.

Svensk politi

TILLITSKRISE: Svensk politi fotografert etter en skyteepisode i Malmö i august i år.

Foto: Johan Nilsson / Tt / NTB scanpix

Tilliten til politiet blant den svenske befolkningen har falt kraftig bare det siste halvåret.

I mars oppga 61 prosent av de spurte at de har svært stor eller ganske stor tillit til politiets evne til å utføre jobben sin. Novembermålingen viser at andelen har sunket til 47 prosent.

Det kommer fram i en undersøkelse Sifo har utført blant 1054 personer på vegne for Sveriges Television.

Tynnslitt tillit til sjefen

Og langt verre står det til med tilliten til politiets øverste leder,

I novemberundersøkelsen oppgir bare én prosent at de har svært stor tillit til hvordan rikspolitisjef Dan Eliasson utfører jobben sin. Ni prosent oppgir at de har ganske stor tillit.

Han tok over jobben som toppsjef i politiet da de 21 politimyndighetene i Sverige ble slått sammen til en nasjonal myndighet i januar i fjor.

Ifølge undersøkelsen er det de som stemmer Sverigedemokraterna som er mest kritisk til ordensmakten.

Eliasson har ifølge SVT tidligere fått kritikk for hvordan han har uttrykt seg mot Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson.

Over 100 skyteepisoder i Stockholm

Opinionsjef i Sifo Toivo Sjörén sier til SVT at tillitssvikten kan skyldes flere negative saker rundt svensk politi den siste tiden.

– Vi har hatt diskusjoner på landsbygda der det hevdes at det ikke finnes politi. Vi har hatt skyting i Malmö og Göteborg. Debatten om hva politiet kan levere har intensivert, sier Sjörén.

Ved utgangen av oktober i år var det registrert til sammen 105 skyteepisoder bare i Stockholm i det som allerede var blitt et rekordår.

Sjörén understreker at det er andre statlige organer som skårer langt lavere på tillitsbarometeret:

– Dette er et alvorlig signal om at tilliten fortsetter nedover. Men det finnes myndigheter og organisasjoner som ligger betydelig lavere, blant annet Försäkringskassan og Migrationsverket.

Rikspolitisjef Dan Eliasson kom fra jobben som direktør i nevnte Försäkringskassan i 2014, og var tidligere sjef for Migrationsverket.

Også blant sine egne møter Eliasson motbør.

I februar i år ba politisjefen i Göteborg rikspolitisjefen om å trekke seg etter uttalelser han kom med etter en drapssak i Mölndal.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt