Mann alvorlig skadet i skogsbrann i Sverige

En 42 år gammel tømmerbilsjåfør ble fanget i flammene fra den voldsomme skogbrannen i Sverige i over to og en halv time før han ble reddet ut.

Redningsmannskapene har ikke kontroll på brannen i Sverige

VOLDSOMME FLAMMER: Fem døgn etter at skogbrannen i Västmanland i Sverige startet har brannmannskapene fremdeles ikke kontroll over flammene.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT / NTB scanpix

Den voldsomme skogbrannen i Sverige pågår på femte døgnet og er den største i landet i moderne tid. Ifølge redningstjenesten brenner over 10 000 hektar med skog.

Og det var midt i dette flammehavet en 42 år gammel tømmerbilsjåfør havnet i ettermiddag, skriver Aftonbladet. Mannen arbeidet i på en skogsvei i nærheten av Stabäck utenfor Ängelsberg, et av stedene som er blitt evakuert på grunn av brannen. Under arbeidet skadet 42-åringen seg og var omringet av flammer på alle sider.

– Flammer på begge sider

Han klarte likevel å ta kontakt med slektninger som fikk varslet redningsmannskapene.

– Han fortalte at det var flammer på begge sider av ham, og vi sa at redningen var på vei fra flere hold, sier en slektning til Aftonbladet.

Men redningsarbeidet ble vanskelig på grunn av brannen. Ambulanse og helikopter nådde ikke frem til mannen, og røykdykkerne brukte tid på å komme seg gjennom vegetasjonen. Et helikopter fløy over området med vann. Mens de ventet på hjelp, holdt mannens slektninger kontakt med ham på telefon.

– Vi måtte det så han ikke skulle besvime. Han sa han hadde vondt og at han ville ha vann over seg. Jeg ville ikke vite nøyaktig hva som hadde skjedd. Vi pratet bare lett sammen og sa vi var glad i hverandre, sier slektningen til den svenske avisen.

Etter to og en halv time var redningen på plass. Mannen var ved bevissthet da han ble fraktet til sykehuset i Uppsala.

Slukningsarbeidet pågår for fullt i Västmanland

KREVENDE ARBEID: Det jobbes for fullt med å få kontroll på skogbrannen, men tørt vær og vind gjør slukningsarbeidet vanskelig.

Foto: JOCKE BERGLUND / Afp

Ni reddet ut

Tidligere mandag ble det også meldt at ni slukningsarbeidere var innesperret i skogbrannen. De hadde deltatt i slukningsarbeidet da de havnet mellom flammene uten mulighet til å komme seg ut.

Etter flere timer ble de reddet ved hjelp av et Black Hawk-helikopter.

– Militærhelikopteret gikk ned og hentet dem. Personene ble fraktet i sikkerhet på en fotballbane i Ramnäs, sier medieansvarlig Fredrik Eriksson i redningsledelsen.

To av dem ble fraktet til sykehus for nærmere undersøkelser.

Tusen evakueres

Brannen i Västmanland har ført til at omtrent 1000 personer har måttet evakuere. Brann- og redningsetaten har iverksatt en stor evakuering fra områdene Gammelby, Ängelsberg og Västervåla. Samtidig vurderer brannvesenet å evakuere enda flere. Så mange som 5000 kan få beskjed om at de må evakuere.

Flammene herjer i et område som er ekstremt tørt, noe som gjør slukningsarbeidet krevende. Mandag morgen håpet beredskapsledelsen at man ville få kontroll på brannen i løpet av dagen, men slik ser det ikke ut til å ha gått.

Nå hentes det inn bistand fra Italia i form av to spesialfly som har mulighet til å frakte store mengder vann.

Ifølge Aftonbladet kan slukningsarbeidet komme til å pågå i hele august.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt