Russland: – Svært alvorlig lekkasje ved romstasjon

Russland og USA skal møtes for å diskutere det som nå blir omtalt som en «svært alvorlig» ammoniakklekkasje fra Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Nyhetsbyrået AFP melder at Russland og USA skal møtes for å diskutere det som nå blir omtalt som en «veldig alvorlig» ammoniak-lekkasje fra Den internasjonale romstasjonen (ISS). Hør lydloggen fra verdensrommet hvor astronaut Chris Hadfield rapporterer inn lekkasjen.

VIDEO: Astronaut Chris Hadfield rapporterer om lekkasje på Den internasjonale romstasjonen.

Det sier Vladimir Solovjov ved den russiske delen av romstasjonen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Faktisk har de en svært alvorlig feil, sier Solovjov til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Men den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA opplyser på sine nettsider at ingen av mannskapet på ISS er i fare og at romstasjonen fungerer som normalt.

Må kanskje ut

Ammoniakklekkasjen er oppdaget på utsiden av romstasjonen. Ifølge Solovjov kan det hende at astronautene må ut av romstasjonen, ut i rommet, for å stoppe den.

– Avgjørelsen er foreløpig ikke tatt, forteller Solovjov.

Mannskaper ved ISS så hvite flak med ammoniakk flyte av sted fra romstasjonen i 14.30-tiden norsk tid torsdag, ifølge NASA.

For å få stoppet lekkasjen, må kanskje deler av romstasjonens kjøleanlegg stenges ned i vel 48 timer.

– Houston, la oss få vite hvis vi forteller dere ting dere allerede vet. Men alle vi er enige om at de (ammoniakk-flakene, journ.anm.) kom ut jevnlig, slik at det så ut som om de kom fra ett punkt, sier astronaut Chris Hadfield.

Kjøleanlegg

Ifølge talspersoner så det ut som at lekkasjesituasjonen holdt på å bli verre. Men NASA fastholder altså at romstasjonen fortsetter å fungere som vanlig, og at ingen er i fare.

Det er ikke kjent om lekkasjen kan knyttes til en tidligere lekkasje sent i 2012.

Ammoniakk brukes til å kjøle ned utstyr i forbindelse med romstasjonens strømforsyning, ifølge NASA. Hver enhet med solcellebatterier har et eget kjøleanlegg.

Den internasjonale romstasjonen er en stor romstasjon i lav bane rundt Jorden. ISS er bemannet med seks astronauter og kosmonauter og brukes til forskning. Stasjonen eies av USA og Russland, i samarbeid med europeiske land, Japan og Canada.

SISTE NYTT

Siste nytt