– Én flyvning kansellert i dag

SAS kansellerer sin ene flyvning til Keflavik på Island i dag. Men i resten av Europa holder Eurocontrol alle flyplasser åpne.

NASA-bilde av askeskyen 8.mai

NASAs bilde av vulkanskyen lørdag 8. mai.

Foto: NASA MODIS / Afp

– Ruta fra Oslo til Island og Keflavik ble kansellert i dag på grunn av den nye askeskyen, men alle øvrige destinasjoner er uberørt, forteller informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

I Norwegian melder kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik at alle flyvninger går som normalt.

– Nordsjøen kan bli berørt torsdag

John Smits

John Smits ser an askeprognosene for Norge. – Det kan komme innover Nordsjøen fra torsdag, tror han.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Danmarks meteorologiske institutt melder om at en ny askesky kan true dansk luftrom.

Les også: Ny askesky truer dansk luftrom

Statsmeteorolog John Smits synes imidlertid danskenes prognoser om askeproblemer virker ubegrunnede.

– Hvis man ser på skyens bevegelse vil den nye asken på langt nær bevege seg inn mot Danmark, og den asken som har ligget over Sør-Europa vil ikke være spesielt konsentrert når den kommer så langt nord.

– Aske kan berøre norskekysten torsdag

Ifølge John Smits kan det se ut som om askeskyen får hjelp av en vestavind fra onsdag av, noe som kan bety aske innover norskekysten på torsdag.

– Dersom dagens prognoser fortsetter sin bevegelse i de neste dagene ser det ut til at områder ved Nordsjøen vil bli berørt torsdag.

USA-fly over Vestlandet

Eurocontrol kan melde om at konsentrasjonen av aske som lå over Europa i går er nå i stor grad oppløst, men at det finnes et område i Nord-Atlanteren som fortsatt er dekket av den grå skyen. Enkelte trans-atlantiske flyvninger må derfor ta store omveier, men de fleste går likevel som normalt.

Stavanger luftfavn Sola hadde i dag mange forsinkelser på norske avganger grunnet stor trafikk i tårnet, større belastning enn normalt. Dette skyldtes at endel trafikk mot USA ble rutet innom vestkysten av Norge for å unngå asken fra Island.

Nå skal denne trafikken imidlertid gå som normalt.

Kan flytte seg innover Spania og Portugal

Mandag formiddag er alle flyplasser i Europa åpne. Askeskyen kan imidlertid komme til å flytte seg innover den Iberiske halvøy, Spania og Portugal, viser de siste værvarslene.

Luftfartstilsynets siste prognoser viser at norsk luftrom ikke vil være berørt av asken hverken tidlig eller sent i dag. Neste oversikt kommer klokken 20 i kveld.

Se Luftfartstilsynets prognosekart her.

Følg skyen på Yr.

Video VULKAN-090510-WW_MXF_Innboks.MP4

VIDEO: Lørdagens flybilder av vulkanen på Island.

SISTE NYTT

Siste nytt