Militærekspert Tormod Heier sier at det vi nå er vitne til i Russland, er historisk.
– Den russiske føderasjonen står overfor sin største krise siden opprettelsen i 1991, sier Heier, som er professor ved Forsvarets høyskole til NRK.
Men hva er det egentlig som skjer?
Fem kjappe spørsmål:
Trykk på spørsmålet for et mer utfyllende svar.
Wagner-gruppen, leiesoldatene ledet av Jevgenij Prigozjin (62), har så langt vært en avgjørende brikke i Russlands invasjon av Ukraina.
De består nå av en gruppe på rundt 25.000 mann.
Etter en lang periode med voksende og uttalt misnøye fra Prigozjin, gjorde Wagner-soldatene natt til lørdag opprør mot den sentrale ledelsen i Moskva.
Det ble satt i gang omfattende sikkerhetstiltak i den russiske hovedstaden.
Rundt kl. 20.30 fredag kveld uttalte Wagner-sjef Prigozjin at et stort antall av hans soldater ble drept i et bombeangrep.
Prigozjin hevdet dette angrepet ble beordret av ledelsen i Moskva, og sverget motangrep. Forsvarsdepartementet i Moskva har benektet at de står bak angrepet.
I tillegg har det over lengre tid vært misnøye knyttet til det Prigozjin mener er dårlig lederskap og logistikk under krigen i Ukraina.
Prigozjin kunngjorde natt til lørdag litt etter kl. 01 at Wagner-gruppen hadde forlatt Ukraina, og entret den russiske hærens søndre hovedkvarter i storbyen Rostov-na-Donu.
Litt før kl. 07 hevdet de å ha kontroll over alle militære fasiliteter i Rostov-na-Donu.
Rundt kl. 08.30 uttalte en kilde i det russiske forsvaret at Wagner hadde tatt kontroll over storbyen Voronezj.
Ved 19.15-tiden sendte presidenten i Belarus, Aleksandr Lukasjenko, ut en melding om at han hadde forhandlet frem en avtale med Prigozjin. Ti minutter senere sendte Wagner-sjefen ut en melding gjennom Telegram om at konvoien hans ville snu 200 kilometer fra Moskva og returnere til basene sine.
Hviterusslands president sier at han forhandlet frem en «avtale» med Prigozjin. Så langt er det ingen som vet hva denne avtalen innebærer, eller hva som vil skje med Wagner-gruppen videre.
Heller ikke president Putin eller hans talspersoner i Kreml har sagt noe etter uttalelsen fra Belarus og Wagner.
Hvem er Wagner-gruppen?
Wagner-gruppen er basert i Russland. De kaller seg selv for en privat og militær organisasjon, og ble opprettet i 2014.
Den paramilitære organisasjonen har hovedkvarter i St. Petersburg i Russland. Militæret består av leiesoldater, og er kjent for å føre en brutal krigføring.
HOVEDKVARTER: Folk samler seg utenfor Wagner-senteret i St. Petersburg, lørdag 24. juni.
Foto: APFlere av leiesoldatene som har deltatt i krigen i Ukraina, skal være fanger rekruttert fra russiske fengsler. De skal ha vervet seg til Wagner-gruppa med løfter om benådning etter endt tjeneste.
John Kirby, talsperson for Det amerikanske forsvarsdepartementet, anslo i januar at 80 prosent av de da 50.000 Wagner-soldatene som skal ha vært i Ukraina, er tidligere fanger.
INVOLVERT I MALI: I dette bildet publisert av det franske forsvaret skal man kunne se tre russiske soldater fra Wagner-gruppen.
Foto: APWagner-gruppa har vært til stede i flere konflikter. I Syria, Madagaskar, Mosambik, Sudan, Den sentralafrikanske republikk, Libya, Venezuela og Mali. De var også innblandet i Russlands invadering av Krim-halvøya og Donbas i 2014 og 2015.
Hvem er Jevgenij Prigozjin?
Grunnlegger og leder for Wagner-gruppa, Jevgenij Prigozjin, er en russisk forretningsmann født i 1961.
Han har tidligere vært 12 år i fengsel, tiltalt for ran og overfall.
PUTINS KOKK: Jevgenij Prigozjin serverer Vladimir Putin på en restaurant utenfor Moskva i november 2011.
Foto: Misha Japaridze / APPå 90-tallet åpnet Prigozjin en restaurant i St. Petersburg, og det var her han ble kjent med president Putin, ifølge nyhetsbyrået AP. Han bygde seg opp stort i restaurant- og cateringbransjen. Fordi han ofte var vertskap for Putins middager har han blitt kalt «Putins kokk».
Gjennom sitt mektige nettverk, gikk Prigozjin etter hvert over til en helt annen bransje, og ble militær entreprenør. Han opprettet Wagner-gruppen i 2014, men det var først i september i fjor at Prigozjin innrømte at han var lederen.
Prigozjin har det siste året blitt kjent for sin voldsomme ordbruk i sine mange videoer på Telegram, og har blitt en kjent krigsfigur i krigen i Ukraina.
Hva har skjedd?
Etter en lang periode med voksende og uttalt misnøye fra Prigozjin, gjorde Wagner-soldatene natt til lørdag opprør mot den sentrale ledelsen i Moskva.
PÅ VEI NORDOVER: En militærkolonne passerer den russiske byen Voronezj på motorveien M4.
Foto: STRINGER / ReutersWagner-gruppen beveget seg i retning Moskva, og tok kontroll over to store byer på veien. De beveget seg stadig nærmere langs den store motorveien M4, og bilder og beretninger fra disse områdene vitner om pågående kamper flere steder.
Det ble satt i verk omfattende sikkerhetstiltak i den russiske hovedstaden, og flere land følger nå situasjonen aktivt.
Wagner-gruppens opprør
Natt til lørdag 24. juni gjorde leiesoldatene i den russiske Wagner-gruppen opprør. Her er en tidslinje over de viktigste hendelsene.
Hvorfor gikk de inn i Russland?
I starten av 2022 gikk Wagner-styrker inn i Ukraina på russisk side, og har spilt en viktig rolle i krigen. Særlig da Russland erobret den ukrainske byen Bakhmut i mai. Da gratulerte Putin Wagner-soldatene med seieren.
Men gruppa har etter hvert lidd store tap, og Prigozjin har ved flere anledninger de siste månedene uttalt misnøye over den russiske ledelsen. I mai hevdet Wagner-lederen at Wagner-gruppa har mistet over 20.000 soldater i Ukraina. Han filmet døde soldater, og ba Putin om mer ammunisjon.
MANGE DREPT: Prigozjin på krigskirkegård for Wagner-soldater i den sørlige delen av Krasnodar i Russland i april 2023.
Foto: HANDOUT / AFPPå fredag anklaget Prigozjin det russiske forsvarsdepartementet for å lyve.
– Krigen var nødvendig for at Sjojgu (forsvarsminister Sergej Sjojgu, red.anm.) kunne bli marskalk. Krigen var ikke nødvendig for å pasifisere eller denazifisere Ukraina, sier Prigozjin.
Med dette utsagnet avviser han hele fundamentet til Russlands invasjon i Ukraina.
I går gikk Prigozjin i tillegg ut og beskyldte Russland for å ha drept et stort antall Wagner-soldater i Ukraina, og lovet gjengjeldelse.
Nå har gruppen inntatt to russiske byer, på vei mot Moskva. Han sier at militærstyrken hans på 25.000 soldater, er klare til å dø.
Har Wagner-gruppen gjort fremskritt?
Prigozjin sine Wagner-styrker trakk seg tilbake fra Donbas regionen til byen Rostov-na-Donu.
Fra Rostov-na-Donu forflyttet de seg til storbyen Voronezj, rundt 500 kilometer sør for Moskva.
Målet derfra er hovedstaden Moskva.
Prigozjin kunngjorde natt til lørdag litt etter kl. 01 at Wagner-gruppen hadde forlatt Ukraina, og entret den russiske hærens søndre hovedkvarter i storbyen Rostov-na-Donu.
Litt før kl. 07 hevdet de å ha kontroll over alle militære fasiliteter i Rostov-na-Donu.
KONTROLL PÅ STORBY: Wagner-soldater skal ha kontroll på den russiske storbyen Rostov-na-Donu, som fungerer som det russiske militærets sørlige hovedkvarter.
Foto: STRINGER / ReutersRundt kl. 08.30 uttalte en kilde i det russiske forsvaret at Wagner hadde tatt kontroll over storbyen Voronezj.
Kl. 12.30 sier øyenvitner til Reuters at styrker fra Wagner har passert byen på vei nordover.
Voronezj er omtrent 500 kilometer fra Moskva, dit Wagner-gruppen hevder å være på vei.
Hva er målet?
I en video publisert på Telegram presiserer Prigozjin at dette ikke er et militærkupp, men en «rettferdighetsmarsj».
Wagner-sjefen har konsekvent henvendt seg til de russiske regjeringsstyrkene, og ikke direkte til Putin.
Han har uttalt at han ønsker å snakke med forsvarsministeren Sergej Sjojgu og forsvarssjefen Valerij Gerasimov, og at hvis ikke de kommer til Rostov-na-Donu for å møte ham, vil Wagner-gruppen komme til Moskva.
Målet er å velte den militære ledelsen i Russland, sier han.
UPOPULÆRE HOS WAGNER: Wagner-gruppen vil avsette Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu og sjef for generalstaben Vasilij Gerasimov.
Foto: Gavriil Grigorov / APHør også: