Hovedvitnet forteller for første gang

– Det så ut som noe fra en Hollywood-film, men dessverre var det ikke det, sier den britiske syklisten. Han forteller for første gang hvordan han opplevde å komme til åstedet der fire mennesker var skutt og drept.

Brett Martin

William Brett Martin forteller i et intervju med BBC om funnet av den drepte familien i Alpene.

Foto: BBC/APTN

Blomster på åstedet

Noen har lagt ned blomster på åstedet.

Foto: Laurent Cipriani / Ap

– Det er noe man aldri tror man skal oppleve, sier William Brett Martin. Onsdag i forrige uke var han på vei ut på sykkeltur i området nær den vakre Annecysjøen, øst i Frankrike, da han fant fire mennesker som var blitt myrdet.

Den tidligere RAF-piloten bor i området i perioder og tar seg ofte sykkelturer når han er der. Idag fortalte han til BBC om den dramatiske dagen.

– Da jeg kom opp til stedet så jeg en ung jente som snublet ut foran meg. Jenta falt foran bilen og jeg forsto at hun var hardt skadet og la henne i stabilt sideleie, sier Martin.

Han bort til bilen, der var motoren i gang og hjulene spant i jorda. Først trodde han det hadde skjedd en bilulykke.

– Det var som fra en film

– Jeg gikk bort til bilen for å slå av motoren. Der så jeg mennesker som var skutt og forsto at dette ikke var noen ulykke. Jeg har aldri sett noe slikt før. Det som fra en film, hvis noen hadde ropt «Kutt» der, ville jeg ikke blitt forbauset. De var skutt i hodet og det var mye blod der, sier han.

Martin sier at han ikke er overrasket over at den fire år gamle lillesøsteren greide å skjule seg bak i bilen. Hun lå der i åtte timer før hun ble funnet.

– Jeg forstår godt at man overlot scenen til kriminalteknikere, slik det så ut der forstår jeg at man ventet med å gå inn, sier han.

Den tidligere piloten forteller at han ble urolig og tenkte at gjerningsmannen kanskje kunne være der fremdeles.

Et vanskelig valg

Martin måtte nå bestemme seg om ha skulle ta med seg den skadde sjuåringen. Hadde ikke godt nok telefonsignal til å få ringt fra åstedet og måtte forlate det for å få slått alarm.

– Hun var så lett, jeg kunne ha tatt henne med meg på sykkelen, men jeg tok ikke sjansen. Hun var så hardt skadd at jeg var redd det tatt livet av henne.

Så han forlot den vesle jenta og bega seg nedover for å finne et sted han kunne ringe fra. På vei ned møtte han tre franskmenn på vei ut på tur. De ble med ham opp til åstedet og hadde telefon med dekning, slik at de fikk ringt politiet.

– Redningsmennene er heltene

Martin forteller at både brannmenn, politi og ambulansefolk var raskt på stedet.

– Selv om de var blitt informert om at det var fare på ferde, at en morder kunne være løs, kom de rett til åstedet og begynte å jobbe der. De trosset risikoen, så vidt jeg kan se, er det de som er heltene, sier han.

Sykehus Grenoble

Sykehuset i Grenoble, der sju år gamle Zainab ligger, er strengt bevoktet av politi.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Den sju år gamle jenta har ligget på sykehus siden. Fireåringen har ikke kunnet fortelle stort og politiet håper nå at sjuåringens forklaring kan være til hjelp i etterforskningen.

Bakgrunnen for de brutale drapene er fremdeles et mysterium og politiet sier de jobber med tre teorier.

De mener den 50 år gamle familiefaren var gjerningsmannens hovedmål. En arvestrid med broren, konflikt med irakiske myndigheter eller arbeidet med romfartsteknologi.

– Jeg har absolutt ingen idé om hva som kan ha skjedd. Å gjøre noe så brutalt, å behandle et barn slikt, jeg aner ikke hvem som kan ha gjort noe sånt, sier William Brett Martin.

SISTE NYTT

Siste nytt