Alliansen inviterer statsminister Löfven til regjeringssamtale

Partiene i Alliansen i Sverige har invitert statsminister Stefan Löfven til samtaler for å be om støtte til en borgerlig regjering.

Partilederne i Alliansen

BORGELIGE: De borgerlige partiene i Alliansen på en pressekonferanse på Riksdagen i dag. Fra venstre Annie Lööf (Centerpartiet), Ulf Kristersson (Moderaterna), Ebba Busch Thor (Kristdemokraterna) og Jan Björklund (Liberalerna).

Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix

«Vi inviterer i dag Socialdemokraternes partileder Stefan Löfven til samtaler», skriver partilederne i Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerna i et debattinnlegg i Dagens Nyheter.

– Vi vil bygge en regjering på samarbeid over blokkgrensene. Sverige behøver en stabil regjering, heter det i innlegget fra Alliansen.

– Venter på valgresultatet

På en pressekonferanse i dag sier partilederne imidlertid at de vil vente med de blokkoverskridende samtalene til valgresultatet er helt klart.

– Alliansen er det naturlige valget for regjering. Vi er det særskilt største regjeringsalternativet. Og for den nåværende regjeringen er det mindre enn en tredjedel som stemte på dem. Derfor går vi videre. Vi vil danne en Allianse-regjering, sier Ulf Kristersson, partileder for Moderaterna.

Det har vært flere tabber i opptellingen av valgresultatet. Den siste er at valgdistriktet i skånske Höganäs skal ha forvekslet stemmesedlene i riksdag- og lokalvalget.

I Norge ville et samarbeid, som Alliansen ber om, være som at de borgerlige ba Arbeiderpartiet støtte en borgerlig regjering. Moderaterna og Socialdemokarne er søsterpartiene til henholdsvis Høyre og Arbeiderpartiet i Norge.

De fire partilederne i Alliansen er tydelige på at velgerne har sagt sitt og at det nå er en ny oppgave som venter for politikerne, i en komplisert situasjon:

– Vår oppgave nå er å gjøre det beste vi kan for Sverige. Ta vare på et valgresultat som er langt ifra ukomplisert og gjøre det beste vi kan for at det blir en så bra regjering som overhodet mulig, sier Kristersson.

Avlyste samarbeid

Valgnatten spurte NRK om det er aktuelt for Socialdemokraterne å støtte en regjering ledet av Moderaterne:

 Innanriksminister Anders Ygeman

VIL IKKE SAMARBEIDE: Anders Ygeman, gruppeleder for Socialdemokraterna.

Foto: SVT

«Nei», var Anders Ygemans korte og klare svar. Ygeman er gruppeleder for Socialdemokraterna i Riksdagen. Han utdypet:

– Er du en gruppe partier som danner regjering så kommer det til å være naturlig at det største partiet har statsministerposten, og det tror jeg alle forstår. Slik er det alle steder i Europa, Norge og Danmark. Og slik kommer det også å være i Sverige, sa Ygeman.

«Flest stemmer»

De fire borgerlige partilederne medgir i debattinnlegget at de rødgrønne partiene Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet fikk flest mandater i valget, men viser til at de borgerlige partiene fikk flest stemmer.

Stefan Løfven

STATSMINISTER: Stefan Löfven er fortsatt sittende statsminister i Sverige.

Foto: NRK

Alliansen bør derfor også danne regjering, mener de.

Löfven inviteres derfor til samtaler for å søke støtte til et såkalt blokkoverskridende samarbeid «i langsiktige og for landet viktige spørsmål». Som eksempler på viktige spørsmål er migrasjon, boligpolitikk, et bedre pensjonssystem og forsvars- og sikkerhetspolitikken.

Store endringer

Det jevne og spennende valget i Sverige kan føre til store endringer i svensk politikk. Spørreundersøkelser etter valget viser at mange svensker er positive til en regjering med partier fra begge blokkene.

Det er to alternativer som peker seg ut i undersøkelsen. Ett der svenskene får en blokkoverskridende regjering, og ett der Alliansen samarbeider med Sverigedemokraterna.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt