Alle tiltaler frafalt mot bin Laden

En dommer ved en amerikansk domstol frafalt fredag alle tiltaler mot den drepte Al Qaida-lederen Osama bin Laden.

Den drepte Al Qaida-lederen Osama bin Laden

NOLLE PROSEQUI: Da det amerikanske justisdepartementet ba om at tiltalene mot Osama bin Laden skulle frafalles, la de ved en erklæring som beskriver raidet mot den døde Al Qaida-lederens gjemmested i Pakistan. Bin Laden ble drept 1. mai 2011.

Foto: Reuters

Distriktsdommer Lewis Kaplan har presidert bin Laden-saken i en føderal domstol på Manhattan i New York. Fredag utstedte han en ordre kalt «nolle prosequi», som betyr «ikke straffeforfølg» på latin.

Rettstegning av dommer Lewis Kaplan

Rettstegning av dommer Lewis Kaplan i New York.

Foto: Elizabeth Williams / Ap

Tiltalt i 13 år

Slike ordre er vanlige i saker der den anklagede parten er død. Dermed lukkes en sak som har vart i 13 år mot mannen som ble regnet som hjernen bak terrorangrepene mot USA 11. september 2001. Den amerikanske påtalemyndigheten begynte saken mot bin Laden i juni 1998, melder nyhetsbyrået Reuters.

Kaplans rettsordre kom i dag seks uker etter at amerikanske elitesoldater drepte bin Laden på gjemmestedet hans i den pakistanske militærbyen Abbottabad, like nord for Islamabad.

I flere tiltalepunkter var bin Laden beskyldt for gjentatte voldshandlinger mot USA. Blant anklagene var at han fikk somaliske stammemedlemmer til å angripe amerikanske soldater i Mogadishu i 1993, og to bilbombeangrep mot USAs ambassader som til sammen drepte 224 personer i Kenya og Tanzania i 1998.

Aldri tiltalt for 11. september-angrepet

Bin Laden ble aldri formelt tiltalt for terrorangrepet 11. september 2001, der nesten 3000 mennesker ble drept.

Dommerens «nolle prosequi»-ordre kom etter en formell henvendelse fra det amerikanske justisdepartementet om å frafalle alle anklagene mot bin Laden.

I henvendelsen fra departementet lå det ved en erklæring som beskriver raidet mot bin Ladens gjemmested 1. mai i år. I erklæringen, som er datert 16. juni, står det at bin Ladens død ble bekreftet av DNA-tester, og at en av bin Ladens koner identifiserte liket.

SISTE NYTT

Siste nytt