Svensk krav om obligatorisk videregående

Videreående skole i Sverige blir obligatorisk, om Socialdemokraterna og Miljöpartiet får det som de vil.

Sosialdemokratenes leder Stefan Loefven i valgkampanjen

Socialdemokraternas leder, Stefan Löfven, mener at alle svensker må gå på videregående skole for å være rustet til fremtiden.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Alle elever opp til 18 år må gå på videregående skole, lærerne må bli flere, de må få mer betalt, og klassene må bli mindre. Det er de to regjeringspartiene blitt enige om, skriver Aftonbladet i papiravisen.

– Dersom man skal få jobb i dagens arbeidsmarked så krever det at man har gått videregående skole. Da er det vårt ansvar å se til at alle får med seg den den kunnskapen inn i voksenlivet, sier Gustav Fridolin, som er talsmann for Miljöpartiet.

Får støtte og motstand

Utspillet får støtte i lærerkretser.

– Det er jo så enkelt at uten videregående skole så havner du sist i jobbkøen, sier EvaLis Sirén i Lærerforbundet.

Reformplanen er resultat av forhandlinger mellom de to partiene i forkant av at Socialdemokraternas leder Stefan Löfven danner ny regjering.

Den avtroppende utdanningsminister Jan Björklund fra Folkpartiet, er kritisk til avtalen. Han hevder reformen vil føre til at flere dropper ut av videregående skole, fordi ikke alle vil bli akademikere.

– Det er ingen andre land i verden som ville kommet på tanken om å innføre obligatorisk videregående skole, hevder han til Aftonbladet.

Avhengig av andre parti

Det er ikke en flertallsregjering i Sverige og den påtroppende regjeringen er derfor avhengig av støtte fra andre partier, for å få gjennomført sine planer.

Fridolin hevder at ambisjonen likevel er å få gjennom reformene «innen den kommende mandatperioden.»

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt