Hopp til innhold

– Alle omkom i russisk flystyrt

224 personer har omkommet etter at et russisk passasjerfly styrtet over Sinaihalvøya i Egypt. De første tekniske undersøkelsene viser at flyulykken skyldes teknisk feil.

Russisk flystyrt i Egypt

Kartet viser ruten til det russiske flyet før det forsvant fra radarsystemene.

Foto: FLIGHT RADAR 2

SLIK ER SITUASJONEN NÅ:

  • 224 mennesker var om bord: 200 voksne – derav 62 menn og 138 kvinner, 17 barn og 7 besetningsmedlemmer.
  • Ingen har overlevd flystyrten, opplyser både russiske og egyptiske myndigheter.
  • Likene er funnet i en radius på opptil 5 km fra flyet.
  • Flyet er funnet delt i to.
  • Den sorte boksen til flyet er funnet.
  • Flyet ba om nødlanding like før det forsvant fra radaren.
  • De første tekniske undersøkelsene viser at flyulykken skyldes teknisk feil, opplyser egyptiske sikkerhetskilder.

17 barn var om bord

Ifølge både egyptiske myndigheter og den russiske ambassaden er det ingen overlevende etter at et russisk passasjerfly styrtet på Sinaihalvøya.

Lørdag morgen klokken 05.51 lokaltid tok et russisk passasjerfly med russiske turister av fra Sinai Sharm el-Sheikh i Egypt, på vei til St. Petersburg i Russland. Flyet tilhørte det russiske flyselskapet Kogalymavia.

Om bord på flyet befant det seg 224 mennesker: 200 voksne der 62 var menn og 138 kvinner, 17 barn og 7 besetningsmedlemmer.

Tre av passasjerene var fra Ukraina, én passasjer var hviterusser mens resten var russere. Russiske myndigheter har nå offentliggjort en liste over passasjerene.

Likene ble funnet i en radius på opptil fem kilometer rundt flyet, skriver russiske RT. Rundt 150 av de omkomne har så langt blitt fjernet fra vraket.

23 minutter etter takeoff

23 minutter etter takeoff fra Sharm el-Sheikh ved Rødehavet forsvant charterflyet fra radarsystemene. Flyet er av typen Airbus A-321.

Ifølge BBC skal flyet har krasjet 50 km fra nærmeste flyplass.

Først kom det motstridende meldinger om at flyet hadde dukket opp igjen på radarene, men det tok ikke lang tid før egyptiske myndigheter bekreftet at flyet hadde styret i et fjellområde nord på Sinaihalvøya, og at flyet var totalvraket.

Flyet skulle opprinnelig lande i St. Petersburg klokken 12.10. Ifølge The Guardian var flyet 18 år gammel og hadde operert for det russiske flyselskapet siden 2012.

Flyet hadde gjennomført nesten 21.000 flyreiser og omtrentlig 56.000 flytimer.

– Hørte stemmer fra flyet

45 ambulanser ble sendt til stedet for å frakte ut omkomne og eventuelle overlevende.

Da redningsmannskapene kom frem til flyet ble det først meldt om minst 100 døde, hvorav fem av dem er barn, men noen timer sener opplyser både egyptiske og russiske myndigheter at alle har omkommet.

Før det ble slått fast at alle døde i styrten, opplyste egyptiske sikkerhetsfolk på ulykkesstedet til Reuters at de hadde hørt stemmer preget av smerte fra passasjerer som sitter fast i flyvraket.

– Jeg har sett en tragisk hendelse – mange døde på bakken og mange døde som fortsatt var festet til setene deres, sier en offiser til Reuters.

– Flyet var delt i to, en liten del på enden av halen brant og store deler av flyet hadde krasjet i en stein. Vi har funnet minst 100 døde og resten er fremdeles på innsiden av flyet, sa offiseren.

Laster Twitter-innhold

«Teknisk svikt»

Ifølge nettstedet Flightradar24 skal passasjerflyet ha mistet 6000 fot i minuttet før det forsvant fra radaren.

Data fra det russiske flyet viser store forandringer i den vertikale hastigheten de siste 20 sekundene, melder nettstedet. Ifølge den arabiske nyhetskanalen Al Arabiya var flyet på 31000 fot da det forsvant fra radarsystemene.

Ifølge BBCs korrespondent skal passasjerflyet ifølge rutinene ha tatt kontakt med lufttrafikksentralen tre minutter før det forsvant fra radarsystemene. Flyet skal derimot ikke ha tatt kontakt med Kypros flykontroll som planlagt.

Men like før flyet forsvant fra radarsystemene ba det om å få nødlande, melder the Interfax. Besetningsselskapet skal ha klaget på statusen til den ene motoren, skriver nyhetsbyrået RIA Novosti.

Avviser menneskelig svikt

De første undersøkelsene viser at flyulykken i Egypt skyldes tekniske feil, opplyser egyptiske sikkerhetskilder. Et medlem av den egyptiske flyhavarikommisjonen har fortalt at piloten meldte om tekniske problemer før ulykken, ifølge AP.

Ifølge nyhetsbyrået Ria sier det russisk flyselskapet Kogalymavia at det ikke er grunnlag for å klandre menneskelige feil for flyulykken i Egypt, melder Sky News.

Også før undersøkelsen rapporte de egyptiske myndighetene at flyet styret på grunn av «teknisk svikt», men ingen uavhengige kilder har foreløpig bekreftet dette.

Russlands transportminister, derimot, opplyser at flyet var klarert for flygning og at ingen tekniske uregelmessigheter ble oppdaget før avgang, melder RT.

Transportministeren sier at flyselskapet står overfor en grundig etterforskning.

Ettersom det lenge har vært urolig på deler av Sinaihalvøya med kampen mellom egyptiske sikkerhetsstyrker og islamistiske ekstremister, var egyptiske myndigheter raskt ute med å påpeke at det ikke er terror som er årsaken.

En IS-tilknyttet gruppe i Egypt derimot hevder de skjøt ned det russiske flyet som styrtet i Egypt, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Laster Twitter-innhold

Sort boks funnet

Den sorte boksen til flyet er nå funnet, opplyser egyptiske myndigheter til Reuters. Den sorte boksen tar opp lydene i cockpiten, inkludert samtalene mellom pilotene, og hensikten er å gi et bilde av hva som skjedde rett før en ulykke.

Det egyptiske statlige nyhetsbyrået MENA opplyser om at en etterforskningsgruppe fra Egypts luftfartsdepartement har kommet til ulykkesstedet.

Det er også satt ned en krisegruppe for å håndtere ulykken, og Russland og Egypt samarbeider nå om å håndtere ulykken.

Russland har blant annet sendt fem fly for å hjelpe egyptiske redningsselskaper.

Sinaihalvøya

Putin kondolerer pårørende

Russlands president Vladimir Putin kondolerer de pårørende til passasjerene på flyet som styrtet i Egypt, og 1. november er satt av som nasjonal sørgedag i Russland, melder Itar-Tass.

Putin i FNs Generalforsamling
Foto: AP Press

Putin har bedt russiske myndigheter om å gi bistand til passasjerenes familier.

I tillegg vil russiske redningsmannskaper bli sendt til Egypt for å delta i arbeidet på ulykkesstedet, ifølge en uttalelse fra regjeringen i Moskva.

En russisk ulykkeskommisjon er i gang med undersøkelser hos det russiske flyselskapet.

Etterforskerne har allerede vært i den russiske byen Samara, der flyet fylte drivstoff, og tatt prøver.

Det gjennomføres også samtaler med ansatte som var involvert i klargjøringen av flyet samt kabinpersonalet og flygerne, opplyser Vladimir Markin i ulykkeskommisjonen ifølge nyhetsbyrået RIA.

På flyplassen Domodedovo ved Moskva, der flyselskapet er basert, blir det også gjort undersøkelser. Ulykkeskommisjonen opplyser at det er satt i gang politietterforskning av flyselskapet.

SISTE NYTT

Siste nytt