Hopp til innhold

Stoltenberg: Kjemiske våpen truer vår sikkerhet

Alle Natos 29 medlemsland står bak Natos fordømmelse av Syrias gjentatte bruk av kjemiske våpen, og støtter nattens angrep, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

NRK spurte generalsekretær Jens Stoltenberg hvilke bevis Nato har for å støtte flyangrepet mot Syria.

TVILER IKKE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han ikke er i tvil om at det syriske regimet sto bak angrepet på beboerne i Douma 7. april. – Vi vet mer enn nok, sier han.

Nato klargjorde sin støtte til USA, Storbritannia og Frankrikes angrep kort tid etter at USA hadde bekjentgjort at de tre landene hadde angrepet tre mål i Syria i natt.

På en pressekonferanse lørdag ettermiddag, forsterket Stoltenberg sin støtte, og begrunnet den med at arbeidet mot kjemiske våpen er særdeles viktig.

Han sier det er helt nødvendig at det internasjonale samfunnet sender klare signaler til Syria.

Kjemiske våpen er en direkte trussel mot det syriske folk og vår kollektive sikkerhet.

Jens Stoltenberg, Natos generalsekretær

– Nato har konsekvent fordømt Syrias gjentatte bruk av kjemiske våpen som et klart brudd på internasjonale avtaler. Bruken av kjemiske våpen er uakseptabelt, og de som står bak må stilles til ansvar, sier Stoltenberg.

– Vi må ikke tillate at forbudet mot kjemiske våpen undergraves, og vi må ikke godta at forbudet svekkes. Dette kan ikke normaliseres, og det må ikke gå ustraffet, sier Stoltenberg.

– Vi vet «mer enn nok»

På pressekonferansen i Nato lørdag kveld fikk Stoltenberg spørsmål fra NRK om hvordan Nato kan være sikker på at det faktisk har vært brukt kjemiske stridsmidler, og at det syriske regimet står bak.

Stoltenberg svarte at Nato er brifet av de tre allierte landene som sto bak angrepet. Han sa de har levert omfattende informasjon, og han sa at han ikke har grunn til å tvile på deres grunnlagsmateriale.

– Vi vet at angrepet skjedde i et område der syriske styrker har operert, støttet av Russland og Iran. Vi vet at Syria har brukt kjemiske våpen før. Mange åpne kilder bekrefter dette, inkludert Verdens helseorganisasjon. Samlet skaper dette et bilde som er mer enn nok for oss til å støtte angrepet fra de tre landene, sier Stoltenberg.

Han sier det har vært tett kontakt mellom landene og Nato siden angrepet på befolkningen i Douma 7. april, som kostet over 40 barn og voksne livet. Stoltenberg sa at han snakket med USAs forsvarsminister fredag kveld før angrepet ble iverksatt.

Han fremhevet at angrepene var proporsjonale og målrettede mot anlegg for kjemiske våpen.

Jans Stoltenberg

TRUSSEL: Kjemiske våpen er en direkte trussel mot det syriske folk og vår kollektive sikkerhet, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferansen lørdag kveld.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Håper på avskrekkingseffekt

Stoltenberg sa at angrepet både vil avskrekke Syria fra å gjennomføre nye angrep, redusere deres muligheter for å gjennomføre slike angrep, og ikke minst ba han om at støtten til forbudet mot kjemiske våpen må forsterkes.

– Det er viktig at det internasjonale samfunnet støtter arbeidet for å beskytte og forsterke forbudet mot kjemiske våpen. Slike våpen er spesielt barbariske, sa han, og henviste til at det er 100 år siden kjemiske stridsmidler ble brukt under første verdenskrig med grusomme følger.

Stoltenberg kunne ikke garantere at nattens angrep vil redusere det syriske regimets mulighet til nye angrep med kjemiske våpen mot befolkningen i Syria, men han sa at han var trygg på at muligheten var redusert.

– Ingen alternativer

Han understreket at det ikke var noen alternativer til nattens angrep, siden alle diplomatiske og politiske virkemidler og muligheter i FN var uttømt.

Stoltenberg sa at han ikke mener at nattens angrep vil løse alle problemer. men sammenlignet med alternativet, å gjøre ikke noe, var dette det riktige, sa han.

Han oppfordret alle støttespillerne til det syriske regimet, og Russland spesielt, om å utvise ansvarlighet, og delta konstruktivt i FNs fredsbestrebelser i Genève.

Les også:

SE: Stoltenbergs innledning på pressekonferansen

SISTE NYTT

Siste nytt