Hopp til innhold

Alle Gøteborg-mistenkte sluppet fri

De to mennene som lørdag ble pågrepet og siktet for terrorplanlegging i Gøteborg, er sluppet fri. Politiet erklærer samtidig at terrortrusselen mot byens sentrum er over.

Politi i Gøteborg

Politiet var godt synlige i Goteborgs gater i helgen. Fire menn ble lørdag pågrepet, mistenkt for å ha forberedt en terroraksjon. Nå er alle løslatt.

Foto: BJØRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

En 28 år gammel mann og en 48-årig tobarnsfar ble lørdag formelt siktet for brudd på svensk terrorlov. De to ble imidlertid sluppet fri søndag kveld, melder svenske Aftonbladet.

Det var fire familiefedre, alle opprinnelig fra Syria, som ble arrestert i forbindelse med bombetruslene i Gøteborg fredag. To ble samme dag løslatt på grunn av mangel på bevis.

Dermed er alle de fire som ble pågrepet i en politiaksjon i Gøteborg lørdag på frifot.

Politiet opplyser at alle de fire fortsatt har status som mistenkte, men at bevisene mot dem ikke var sterke nok til å holde dem fengslet.

Fortsatt høy beredskap

Politiet erklærte samtidig at terrortrusselen mot Gøteborg sentrum er over.

De begynte søndag å trappe ned overvåkingen av Goteborg sentrum etter bombetrusselen, men varsler at beredskapen kan forbli høy i lang tid fremover.

– Vi er ikke vant til sånne situasjoner i Sverige og har ingen historikk å vise til. Vi har levd i en trygg verden i veldig lang tid og har nå en virkelighet som vi dessverre må venne oss til, sier pressetalsmann Stefan Gustafsson i politiet i Goteborg til NTB.

Tidligere søndag opplyste politiet at de har sikret seg tekniske bevis i forbindelse med ransakelser av de mistenktes boliger.

Ellers holder de opplysninger om de mistenkte og eventuelle motiv tett til brystet.

Nekter skyld

Den 48-årige tobarnsfarens advokat Ulf Ahlstedt sa tidligere til Expressen.se at hans klient nekter for å ha gjort noe galt og at bevisene som ble lagt fram under avhørene er tynne.

– Han er fortvilet og har det naturligvis forferdelig. Han nekter skyld, sier Ahlstedt.

Da politiet slo til mot de fire lørdag morgen, omringet de bygningen til 48-åringen og slo inn vinduet før de pågrep mannen. Hans to barn, en 15-åring og en 17-åring, skal ha blitt tvunget ned på gulvet av politiet.

Samtidig slo politiet til på ytterligere tre adresser og pågrep to menn. Den fjerde, som ikke var hjemme, ble pågrepet senere på et annet sted.

Dramatisk pågripelse

Pågripelsen blir beskrevet av familien til 48-åringen som dramatisk.

– Jeg sprang ut på balkongen og ropte etter hjelp. Jeg trodde det var rasister så jeg skrek ring etter politiet, sier kona.

Politiet skal ha rettet våpen mot familiemedlemmene, og de ble nektet å snakke med hverandre. Det var først da familien leste i avisene om bombetrusselen mot Goteborg, at de forsto hva som hadde skjedd. De er overbevist om at politiet har gjort et feilgrep.

– Pappa vil alle vel. Han har ikke gjort dette, sier datteren til den anholdte 48-åringen til Aftonbladet.

Tips fra utlandet

Pågripelsene skjedde etter at politiet offentliggjorde informasjon om en bombetrussel mot sentrumsområder i Goteborg.

Trolig har politiet fått tips fra utenlandsk sikkerhetstjeneste, mener sikkerhetsekspert Magnus Ranstorp, professor ved forsvarshøyskolen i Sverige.

Ifølge familiemedlemmer til de fire som ble pågrepet i saken, har politiet stilt spørsmål om deres reiser til hjemlandet Syria. Ifølge Aftonbladets kilder skal mennene under avhør ha fått spørsmål om hva de synes om Mohammed-karikaturene.

Politiet vil ikke kommentere hva som har blitt sagt under avhørene.

Ikke avverget

Til tross for pågripelsene, anser ikke politiet bombetrusselen for avverget. Likevel vil ikke politiet fraråde folk å oppsøke sentrum av byen.

Fortsatt er det uklart hvilke steder som skal ha blitt truet, men ifølge svenske medier er trolig kjøpesenteret Nordstan et av målene. Politifolk har patruljert kjøpesenteret gjennom hele helgen.

(NTB)


SISTE NYTT

Siste nytt