Hopp til innhold

Alle for vitenskapen, mange mot Trump

Arrangørene av Marsjen for vitenskap sier den ikke er rettet mot president Trump. Men blant deltakerne i et regnfylt Washington DC var det få som skjulte sin misnøye med presidenten.

familien Dunlop

Faith, Grace og Will Dunlop har kommet sammen med faren (t.h.) fra Florida for å demonstrere for faktabasert vitenskap.

Foto: Gro Holm

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Vitenskap er ikke et alternativ faktum, står det på plakaten som de tre barna i familien Dunlop har tatt med seg fra hjemstedet i Florida. Teksten harselerer med et utsagn fra en av Trumps nære medarbeidere, Kellyanne Conway. Hun forsvarte Trumps påstand om at flere deltok på hans presidentinnsettelse enn på Obamas ved å vise til "alternative fakta".

Kamp om sannheten

Faith, Grace og Will Dunlop er fortsatt barn. Men de er klinkende klare på at de vil jobbe med naturvitenskap og kjempe for sannheten. –Trump forsøker å omgjøre Obamas miljøreguleringer fordi han ikke tror at klimaendringene er menneskeskapt, sier Faith. Han bygger politikken på en løgn. Selv har hun planer om å utdanne seg til marinbiolog.

Paul Hopkins (t.v.) balanserer jordkloden

Det handler om klodens framtid... Paul Hopkins (t.v.) balanserer en oppblåsbar versjon foran Washington-monumentet. Gutten t.v. ønsket å være anonym.

Foto: Gro Holm

– Det å snakke om klimaendringer overfor Trumpadministrasjonen er en kamp mellom objektiv virkelighet og ideologisk fiksjon, sa naturfotograf James Balog til forsamlingen i Washington DC.

Redde for fornybar energi

– Vi er redde for hva som vil skje med satsingen på fornybar energi, sier dataingeniørene Geraldo Ramirez og Paul Hopkins. De har tatt turen fra Phoenix i Arizona for å demonstrere. Arizona egner seg like godt for solenergi som California, men nå har delstatsmyndighetene begynt å kutte i subsidiene til nye solcelleanlegg.

Geraldo Ramirez (t.v.) og Paul Hopkins (t.h.)

Geraldo Ramirez (t.v.) og Paul Hopkins (t.h.) frykter at oljeselskapene vil vinne fram på bekostning av alternativ energi under president Trump.

Foto: Gro Holm

De er engstelige for at også de føderale skattesubsidiene til alternativ energi vil bli bygget ned under president Trump.

Norskamerikaner vender hjem for å demonstrere

Curt Rice

Curt Rice, rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus var blant de noen tusen som blåste i regnet for å delta i vitenskapsmarsjen foran Washingtonmonumentet på The Mall.

Foto: Gro Holm

Curt Rice er egentlig fra Minnesota, men har bodd over 20 år i Tromsø og er nå rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Lingvist med klar Tromsødialekt og hjerte for forskning, han mener spørsmålet om finansiering av forskning nå er akutt her i USA.

– For første gang har Det nasjonale helseinstituttet fått kuttet bevilgningene, sier Rice. Trump har også foreslått et kutt på 31 prosent i Miljøverndirektoratets budsjett neste år.

Trump virker mobiliserende

– Men tror du disse demonstrasjonene gjør inntrykk på Trumpadministrasjonen? – Absolutt, ellers ville ikke Trump twitret om dem, sier Rice. Det skjedde nemlig under kvinnemarsjen like etter presidentinnsettelsen, men i dag har han så langt vært taus.

Curt Price (t.h.) og Rick Hoffmaster

Curt Rice (t.h.) sammen med en av de andre demonstrantene, Rick Hoffmaster fra Pittsburg. Plakaten bak vitner om at Hoffmaster er blant dem som tror på Darwins evolusjonsteori.

Foto: Gro Holm

Rice tror det er for mye å håpe at demonstrasjonene får presidenten til å handle annerledes på kort sikt, men han har i alle fall bidratt til en mobilisering av vitenskapsfolk.

Bill Wood

Bill Wood virket ikke veldig introvert, trass i teksten på plakaten.

Foto: Gro Holm

– Denne flokken minner om den første demonstrasjonen på Earth Day, for 47 år siden, sa mannen som tok initiativet den gangen, Denis Hayes. – Ting er så ille at selv introverte må komme ut, hadde programvareingeniør Bill Wood skrevet på en plakat han gikk rundt med i regnet.

Les også: Dette er Trumps nye klimalov som splittar USA

Les også: G20 dropper løfter om frihandel og klima

SISTE NYTT

Siste nytt