Alla(h) skal med

CATFORD, LONDON (Nrk.no) Har du hørt den om pastoren, imamen og kantoren? Det er ingen vits, men historien om tre forskjellige religioner som ville finne likheter fremfor forskjeller i et flerkulturelt London.

Tilhengerne av de tre verdensreligionene, jødedommen, islam og kristendommen står ofte mot hverandre. I London har ledere for de tre religionene valgt å gjøre det annerledes. (Reporter: Espen Aas)

VIDEO: Tilhengerne av de tre verdensreligionene, jødedommen, islam og kristendommen står ofte mot hverandre. I London har ledere for de tre religionene valgt å gjøre det annerledes.

Det er en vanlig mandagskveld i Catford, et tettsted i bydelen Lewisham i sørøst London.

Bydelen består av drøye 300.000 innbyggere, flertallet er ikke-etniske briter. Bybildet domineres av mange folkeslag, tilhørende forskjellige religioner.

Det er flere kirker, et muslimsk senter og en synagoge. Og nettopp i synagogen skjer det noe spesielt denne mandagskvelden.

Diskuterer kvinnesyn

Religionsdebatt i Catford, London

Imam Shakeel Begg ved Lewisham Islamic Centre tok gladelig imot den kristne hånden som ble rakt ham og verken han eller den jødiske sidemannen har noe imot å dele en spøk.

Foto: Espen Aas / NRK

I døren står en eldre mann med to kurver med kippaer, det tradisjonelle jødiske hodeplagget som menn bruker for å dekke til hodet før de går inn i synagogen.

De som tilhører synagogen kommer med egne, men grunnen til at kurvene står fremme er at det er ventet storinnrykk i kveld, de skal få besøk av kristne og muslimske venner og naboer.

En pastor snapper til seg en kippa og setter den på hodet før han går videre. Snart kommer et muslimsk ektepar med et lite barn løpende ved siden av. Kvinnen har dekket til hodet med sjal, mannen tar en kippa, før de sammen går inn i synagogen.

Der summer stemmer ved kaffebordene, hvor kaker, te og kaffe står servert. En mann med sort tykt skjegg står og snakker med pastoren som nylig ankom.

Mannen med skjegget viser seg å være imam ved det lokale muslimske senteret, Lewisham Islamic Centre. Snart kommer en smilende tredjemann bort, kantoren i synagogen.

De er blant initiativtakerne til temakvelden i synagogen – som handler kvinnens plass i hver av de tre religionene.

Ved et langbord sitter kvinnen som kom sammen med mann og barn for litt siden, enda en kvinne med sjal, en afrokaribisk høyreist kvinne som tilhører den lokale kirken, og til sist en jødisk kvinne.

Kantoren setter seg blant dem, henter frem mikrofonen og ønsker velkommen til de fremmøtte gjestene i salen. Så forteller en etter en av kvinnene som sitter ved siden av ham om sin plass i religionen de tilhører.

Støtter hverandre

Det lokale interreligiøse samarbeidet er foreløpig relativt ungt, men allerede har de rukket å drive veldedig arbeid sammen, og invitert hverandre på måltider. Initiativtakere til det hele er Alan Race, til daglig pastor i St. Margarets kirke.

– Jeg kontaktet de tre andre lederne og sa vi trengte en slags «abrahamsk gruppe» som samlet kristne, jøder og muslimer. Jeg syntes det var dumt at vi ikke hadde et slikt samarbeid i denne delen av sørøst-London.

Etter kort tid fikk de også behov for hverandre. I fjor vår drepte to menn som kalte seg muslimer soldaten Lee Rigby i nabobydelen.

Drapsmennene hevdet de gjorde det i «Allahs navn», noe som et par nasjonalistiske grupperinger brukte som grunn til å arrangere en marsj mot islamiseringen av Storbritannia, og ett av målene var det muslimske senteret i Catford.

– Imamen ba om hjelp, forteller pastor Charles Pickstone fra St. Laurence kirke, den andre kristne initiativtakeren til samarbeidet.

– Svært mange av kollegene mine, inkludert biskopen, møtte opp for å slå ring rundt det islamske senteret i tilfelle marsjen skulle komme så langt. Til slutt forbød politiet marsjen, men folk valgte å gå likevel, i tilfelle noen utbrytere skulle komme til å dukke opp. Det var et flott øyeblikk da vi kunne vise solidaritet med våre muslimske venner.

– Så liker jeg å tro at dersom nå skulle skje her hos synagogen eller i en av kirkene, så ville de komme og støtte oss.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kvinnedebatt i Catford

De muslimske kvinnene Fouzia Razvi og Liz Leonard (t.v.), kristine Julie Jones og jødiske Shevi Grunewald diskuterte kvinnens plass i verdensreligionene. David G. S. Rome var ordstyrer.

Foto: Espen Aas / NRK

Mer like enn ulike

Debatten om kvinnens plass går sin gang.

Liz Leonard, en av de muslimske kvinnene, forteller at hun er konvertitt, opprinnelig britisk men valgte å bli muslim da hun kom i 20-årene. Til NRK.no sier hun at forskjellene mellom religionene er mindre enn folk skulle tro.

– Når vi har samlinger som dette, når vi kommer sammen, blander oss og mingler er det veldig hyggelig. Ingen krangler, det er ingen dårlige følelser, alle har lyst til å lære mer om de andre menneskene og de andre religionene og hva slags påvirkning det har på livene deres.

Hun får støtte av Julie Jones, som er kristen.

– Dette er med på å bringe folk i lokalsamfunnet sammen. Når folk bare forholder seg til mediene for å få informasjon om naboene sine, får de et annet syn enn når de faktisk møter dem på en cricketkamp, eller under en diskusjon som i dag.

– Disse møtene gir dem en skikkelig sjanse til å bli kjent med naboene, og ser at det er vanlig medmenneskelighet som binder oss sammen, vi har mer til felles enn vi gjerne tror, mener Jones.

– Et fyrtårn for London

At de begynner å bli godt kjent, betyr ikke at diskusjonen blir mindre frisk av den grunn.

Særlig de to muslimske kvinnene i panelet blir bombardert med spørsmål om hvordan de kan føle seg frie, de som har søstre som nektes å kjøre bil i Saudi-Arabia, hvorfor gjør ikke muslimer i andre land noe med Taliban i Afghanistan og så videre.

Kantor David G. S. Rome og Shevi Grunewald

Kantor David G. S. Rome og Shevi Grunewald tilhører begge den lokale synagogen og lovpriser initiativet.

Foto: Espen Aas / NRK
Religionsdebatt i Catford

Etter paneldebatten fortsatte mange av de oppmøtte å diskutere forskjeller og likheter i religionene.

Foto: Espen Aas / NRK

Den jødiske kvinnen i panelet, Shevi Grunewald, forteller at siden hun er født inn i religionen sin, har ikke hun stilt spørsmål ved den, men bare levd seg inn i den.

Kristne Julia ved hennes side beretter hvordan hun som ung, svart og barnløs kvinne fant det vanskelig å se jomfru Marie som et naturlig kvinneideal.

Etter hvert som debatten skrider frem, begynner også kvinnene i panelet å støtte hverandre i spørsmålene, for å bryte av de aller ivrigste debattantene.

David G.S. Rome er kantor i synagogen, og er storfornøyd med både oppmøte og debatten.

– Islam, kristendommen og jødedommen er de tre største religionene og å skape gode relasjoner mellom dem er av stor betydning. Både for oss i lokalsamfunnet og for samfunnet som helhet. Slik kan vi bli et fyrtårn for hele London, mener han.

Mer like enn ulike

Imam Shakeel Begg sier seg enig med den jødiske kantoren.

– Jeg tror disse møtene er viktige, for de viser faktisk hvor like vi er. Ved å fokusere på de likhetene, kan vi gi en positiv effekt på resten av samfunnet og påvirke det i riktig retning.

– Normalt sett hører vi jo mest om hvor forskjellige dere er?

– Jeg tror det er en feil forestilling. Problemet ligger ikke i trosretningene. Når de møtes, når de kommer sammen har de noe felles. De jødiske, muslimske og kristne gruppene har denne evangeliske naturen som gjør at de går godt sammen.

– Det ER store forskjeller mellom de tre religionene, skyter kantor David G.S. Rome inn.

– Men vi skal huske på at vi har store forskjeller innenfor hver religion også. Innenfor jødedommen er det enorme forskjeller, jeg tilhører de ortodokse, som er den største gruppen i Storbritannia, så har vi de reformerte jødene, liberale jødene og progressive jødene. Det er masse uenigheter jøder imellom, slik jeg er sikker på det er innenfor islam og kristendommen også.

– Vi prøver bare i stedet å dyrke relasjonene mellom religionene, såvel som innenfor vår egen religion.

Etter kaker og kaffen tar de hverandre i hendene og sier farvel, klasker hverandre på skuldrene og smiler. De gleder seg til neste møte. Det blir noe helt annet. Da møtes jødedom, kristendom og islam på en helt annen arena.

Da skal de bowle.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt