Hopp til innhold

All makt til Hugo Chavez

"Hvorfor i helvete skulle gringoene være bekymret over lovene i Venezuela? Det er Venezuelas hellige og ukrenkelige legale myndighetsområde. Dra til helvete, gringoer. Reis hjem! Reis hjem!"

Hugo Chavez
Foto: Francisco Batista / AP

Igjen har Hugo Chavez fyrt av en av sine verbale kinaputter mot USA under George W. Bush til behørig applaus fra et håndplukket publikum under TV-programmet "Hallo President" på statskanalen hver søndag.

Utbruddet gjaldt USAs reaksjon på fullmaktsloven Chavez har bedt om og nasjonalforsamlingen kommer til å vedta endelig denne uka:

"Det er Venezuelas suverene rett, men det skal være sikkert og visst at det er litt underlig", har Tom Casey, det amerikanske utenriksdepartementets talsmann, bemerket.

Lovgiver Chavez

Fullmaktsloven vil gi presidenten rett til å styre pr. dekret. Det innebærer at beslutninger Hugo Chavez treffer, får status som landets lover.

Nasjonalforsamlingen gir fra seg lovgivningsmyndigheten for en periode på 18 måneder i første omgang. Det er det prinsipielt viktige.

Samtidig kan det ses som en gåte at det er så viktig for Chavez å pense nasjonalforsamlingen inn på et sidespor. Parlament av ja-menn

Nasjonalforsamlingen består av mange partigrupper som har det til felles at de støtter Chavez alle som en. (Et Chavez-forslag går ut på å samle disse partiene i ett stort parti for å lette omformingen av samfunnet.)

At det er slik, har opposisjonen sørget for. Den boikottet nemlig parlamentsvalget i 2005 og har derfor seg selv å takke for 100 prosents parlamentarisk oppslutning om presidenten.

Olje i Venezuela
Foto: JUAN MABROMATA / AFP

Chavez har det travelt

Den sannsynlige forklaring på fullmaktsloven er at Hugo Chavez har det travelt. Presidenten synes det haster å få gjennomført de mange prosjekter han har lansert og som skal gjøre en sosialistisk stat av Venezuela:

* Gjennomføring av "den bolivarske revolusjon";

* Revisjon av grunnloven (fra 1999) for at presidenten kan gjenvelges mer enn en gang;

* Nasjonalisering av store deler av oljeindustrien og kraftselskapet i Caracas;

* Nasjonalisering av telekommunikasjon;

* Opphevelse av Nasjonalbankens selvstendighet;

* Opprettelse av en nasjonal politistyrke.

Kupp i 2002

I 2001 fikk Chavez vedtatt et 40-tall lover som banet veien for jordreform og skatteøkning i oljeindustrien.

Men det mobiliserte også opposisjonen til først å gjøre et mislykt kupp våren 2002 og siden å lamme venezuleansk økonomi med streik i oljeindustrien samme høst.

 

Radio Caracas Television
Foto: Fernando Llano / AP

Lisens-nekt til TV

Hugo Chavez har beskyldt den private radio- og TV-kanalen Radio Caracas Television (RCTV) for å ha blåst til kuppglørne og slik vært en viktig forutsetning for at det lyktes kuppmakerne å tvinge Chavez ut av presidentpalasset Miraflores et par april-dager i 2002 før Chavez-lojale deler av hæren og sivile tilhengere tvang dem til å gi opp.

En egen lov (2004) om samfunnsansvar i radio- og TV-bransjen hjemler sanksjoner mot forstyrrelse av offentlig ro og orden, og det er på det grunnlag Chavez ikke vil fornye RCTVs lisens som utløper i mai i år, ifølge informasjonsminister William Lara - nær fem år etter kuppforsøket.

Knebling

"Det som er klart er at regjeringen vil sette en stopper for uavhengig journalistikk", har RCTV-sjef Marcel Granier tordnet tilbake.

Til mediebildet hører det også at Hugo Chavez i sin tid tok initiativet til en ny kontinent-omspennende satellitt-basert TV-sender, TeleSur, sammen med Cuba, Argentina og andre. Denne statskanalen ble opprettet som motvekt til CNNs spansk-språklige sendinger.

Oljeprisen

Det har vært mulig for Chavez-regimet å gjennomføre en lang rekke tiltak - fordeling av jord, styrking av folkehelsen, utbygging av skolevesenet - fordi oljepriser stigende til 78 dollar pr. fat til i fjor løste finansieringsproblemet: Det fattige flertallet i Venezuela hadde glede av landets oljeinntekter, og det var ikke skjedd før.

Det har også sikret Chavez solid velgeroppslutning. Han vant presidentvalget i fjor høst med 63 prosent av stemmene.

Men på nyåret falt oljeprisen til under 50 dollar for første gang på 20 måneder, og ligger nå i overkant av 50 dollar.

Sosialisme

Hvis oljeprisen fortsetter å synke, kan Hugo Chavez komme til å oppleve at velgere kan være troløse allierte.

Kanskje er det derfor Chavez har det travelt. Det gjelder å få det sosialistiske samfunnet med statseid oljeindustri og politisk styrt sentralbank på skinner så fortjenesten av oljeindustrien ikke har bein å løpe ut av landet på, men blir i Venezuela for å finansiere omformingen av samfunnet under ledelse av Hugo Chavez til han velger å bli pensjonist i en så fjern framtid som mulig.

Eller som han avsluttet embetseden 10. januar: "Patria socialista o morir" - sosialistisk fedreland eller dø! 

SISTE NYTT

Siste nytt