Normal

Skulle bli sjøoffiser – hoppet av til IS

Britisk etterretning har slått alarm etter at en tidligere student ved et prestisjefylt maritimt akademi har sluttet seg til terrorgruppen IS.

Ali Alosaimis

SENSITIVE OPPLYSNINGER: Ali Alosaimi (28) ha fått detaljert opplæring om den britiske flåtestyrken før han sluttet seg til IS.

Foto: Skjermdump fra Twitter

Alosaimi skal kun ha vært to eksamener unna fra å få sin lisens som sjøoffiser, noe som ville ha gitt ham muligheten til å ha en lederfunksjon om bord på britiske skip.

– Dette er skremmende og dypt bekymringsfullt. En person med tre års erfaring på dette området vil være fordelaktig for en terrororganisasjon, sier Gavin Simmonds, leder for sikkerhet ved Chamber of Shipping ved South Tyneside College Marine School.

Dette er skremmende og dypt bekymringsfullt

Gavin Simmonds, leder for sikkerhet ved Chamber of Shipping

Ansvar for lasting og lossing

Alosaimi skal ha vist gode ferdigheter i studietiden. Han har tidligere jobbet for et statseid oljetankerselskap i Kuwait, hvor han opprinnelig kommer fra.

Ifølge Daily Mail skal Ali Alosaimi (28) ha fått detaljert opplæring om den britiske handelsflåten som består av cirka 1500 skip og 30.000 sjøfolk.

Alosaimi skal ha tjenestegjort som dekksoffiser med ansvar for sikkerheten til fartøy samt lasting og lossing av last. Her skal han ha gjort seg bemerket som en dyktig sjømann.

Laster Twitter-innhold

– Trussel mot rikets sikkerhet

Nå advarer flere forsvarseksperter om at 28-åringen kan utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet, og spesielt mot britisk skipsfart og marine.

– Personer som har denne type kunnskap åpner opp et helt nytt område som kan rammes av terrorisme, advarer Alan West, en tidligere marineoffiser.

Dersom Ali hadde fullført utdannelsen ville han trolig fått tilgang til fartøy på kontrakt til Forsvarsdepartementet. Disse brukes blant annet til å frakte militært materiell.

  • Les også:

Han sa at han skulle komme til himmelen. Vi vet ikke om han er død eller levende

Onkel til Ali Alosaimi

Så filmer om Assads soldater

Avisen har vært i kontakt med en medstudent som delte leilighet med Alosaimi. Han forteller at 28-åringen så mange filmer på internett av drap begått av president Bashar al-Assads soldater.

– Han reiste til Syria fordi han var sint på Assads styrker, forteller romkameraten, som tror dette kan ha vært en medvirkende årsak til radikaliseringen.

Under studiene ble 28-åringen beskrevet som en vanlig student som danset, røkte og hadde kjærester. Alosaimi skal ha postet 100 bilder av seg selv på Facebook.

Han reiste til Syria fordi han var sint på Assads styrker

Romkamerat til Ali Alosaimi i studietiden
IS-krigere i Raqqa i Syria.

Alosaimis identitet skal ha blitt bekreftet ifølge lekkasjer fra IS interne registrering av fremmedkrigere.

Foto: Uncredited / Ap

– Sa han skulle til himmelen

Da Alosaimis yngre bror ble drept under kamper i Syria, skal dette ha gjort sterkt inntrykk.

– Han ringte familien hver fjortende dag, men så ble det stille. Senere fikk familien en melding om at han var i Syria og hadde sluttet seg til IS. Han sa at han skulle komme til himmelen. Vi vet ikke om han er død eller levende, forteller onkelen til Daily Mail.

Tidligere marineoffiser Alan West tror den største trusselen er dersom en olje- eller gasstanker angripes.

– Dette er meget brannfarlig og kan forårsake en stor eksplosjon. Storbritannia og USA har vært bekymret for dette, sier West.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt