NRK Meny
Normal

Algeries islamister tapte valget

Regjeringspartiet gjennom de siste 50 årene vant gårsdagens valg på nasjonalforsamling i Algerie. Islamistene advarer om at resultatet er farlig for landet.

Algerie: Daho Ould Kablia

Algeries innenriksminister Daho Ould Kablia leser opp valgresultatene på en pressekonferanse i Alger.

Foto: FAROUK BATICHE / Afp

De moderate islamistene gjorde det dårlig i et valg med svært lav deltakelse. Regjeringspartiet beholdt makten og vokste seg enda sterkere.

– Farlig for Algerie

Islamistpartiet Algeries grønne allianse gikk tilbake og får bare 48 seter i nasjonalforsamlingen. Alliansen hevder at det ble begått valgfusk, og advarer om at resultatet er risikabelt for landet.

Partiet til president Bouteflika, Den nasjonale frigjøringsfronten FLN, var tidligere det eneste tillatte partiet i landet.

Partiet økte sin dominans i forsam­ling­en fra 136 til 220 av de 462 setene. Ifølge regjeringen markerer valget et skritt på veien til fullt demokrati.

RND, Nasjonal demokratisk samling, er partiet til statsminister Ahmed Ouyahia og ble nest størst. Partiet får 68 av setene i nasjonalforsamlingen.

Som nr. fire kom partiet Sosialistiske styrkers front, Algeries eldste opposisjonsgruppe som for første gang valgte å delta, ikke boikotte, valget.

Lover en «algerisk vår»

Innbyggerne i Algerie tok ikke til gatene med reformkrav, slik mange naboland gjorde. I stedet er de lovet en «algerisk vår» av sine gamle ledere. Blant annet skulle det komme et generasjonsskifte i lederskapet.

Men med valgresultatet som ble offentliggjort i dag, ser det ut til at alt er ved det gamle.

I en uttalelse fra Algeries grønne allianse heter det at «det har vært en storstilt manipulering av de reelle resultatene i regionene, en irrasjonelt overdrivelse av resultatene i administrasjonspartienes favør».

Partiet advarer om at dette står i motstrid til ånden i de politiske reformene, og vil ta livet av det lille av håp og tillit velgerne fortsatt må ha hatt.

Liten tro på reformer

Spesielt landets unge velgerne, og dem er det mange av, er nærmest politisk apatiske og har ingen tro på at deres stemme kan bety noe. Den reelle makten ligger i et uformelt nettverk med røtter i den fryktede sikkerhetstjenesten.

Da hjelper det lite med en nasjonalforsamling full av demokratisk valgte representanter. Derfor ble valgdeltakelsen bare 42,9 prosent.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt