Alexander Van der Bellen blir Østerrikes neste president

Wien (NRK): Den moderate og liberale kandidaten Alexander Van der Bellen (72) vant presidentvalget i Østerrike. Høyreorienterte Norbert Hofer (45) erkjenner valgnederlaget.

AUSTRIA-POLITICS-ELECTIONS

Alexander Van der Bellen snakker med pressen etter å ha stemt ved presidentvalget i Østerrike søndag.

Foto: JOE KLAMAR / Afp

Norbert Hofer gikk ut på Facebook en snau time etter at valgdagsmålingen kom på østerrisk TV.

– Jeg gratulerer Alexander Van der Bellen med hans suksess og jeg ber nå alle østerrikere om å stå sammen og jobbe sammen, skriver Hofer, og la til at han var veldig lei seg.

Facebook Hofer

Valglokalene åpnet klokka 7 og stengte klokka 17 norsk tid. Like etter kom en valgdagsmåling på ORF.

Den viste at Alexander Van der Bellen lå best an med 53,6 prosent, mens motkandidaten Norbert Hofer fikk 46,4 prosent

Bare en halv time etter erkjente Hofer nederlaget. Og flere aviser utropte Van der Bellen til valgets vinner.

– Jeg vil benytte anledningen til å gratulere Van der Bellen, sa Hofers valgkampsjef.

Den moderate kandidaten vant

Van der bellen er tidligere partileder for De grønne og stilte som uavhengig kandidat. Han er pensjonert professor i økonomi og regnes som EU-vennlig, liberal og miljøvennlig.

Han vant presidentvalget i mai med knapp margin, men etter at motkandidaten Norbert Hofer klaget på uregelmessigheter under opptellingen, ble valgresultatet annullert. I dag var det derfor klart for omkamp.

Søndag kveld sa representanter fra Frihetspartiet at det ikke vil komme noen klager på valget eller opptellingen.

AUSTRIA-ELECTION/

Presidentvalget i Østerrike står mellom Alexander Van der Bellen fra De Grønne (tv) og Norbert Hofer fra Frihetspartiet (th).

Foto: HEINZ-PETER BADER / Reuters

Ønsker en større rolle

Vanligvis ville ikke et presidentvalg i Østerrike vært særlig interessant. Tradisjonelt sett har presidenten holdt seg til sin seremonielle rolle, mens forbundskanslerne- altså regjeringssjefene- har hatt makta.

Men denne gangen er det annerledes. Begge kandidatene har sagt at de kan komme til å bruke makta som embetet gir på papiret og de truer med å gjøre ting ingen presidenter har gjort før dem.

Alexander Van der Bellen har sagt at han vil nekte å ta i ed en forbundskansler fra FPÖ dersom de skulle få flertall i nasjonalforsamlingen. Noe de kan få under forbundsdagsvalget i 2018.

Guri Norstrøm med i Dagsrevyen om valg i Østerrike.

Puster ut i EU

Tumps seier i USA, Brexit og anti-elitistiske strømninger i Europa gjorde at mange mente Hofer kunne ha halt i land seieren i Østerrike.

Dersom Norbert Hofer (45) fra Frihetspartiet (FPÖ) hadde vunnet, ville det vært første gang at et EU-land fikk en statsleder fra ytre høyre og første gang en ytre-høyrekandidat hadde vunnet siden andre verdenskrig.

– Det gleder meg å kunne gratulere deg helhjertet med valget som
president i Østerrike, sier EU-president Donald Tusk i en uttalelse.

AUSTRIA-POLITICS-ELECTIONS

Norbert Hofer fra Frihetspartiet (FPÖ) poserer for fotografene utenfor valglokalet søndag.

Foto: ERWIN SCHERIAU / Afp

Resultatet er et skudd for baugen for populistene i partiet som hadde håpet å kunne surfe på en bølge av grasrotopprør etter Storbritannias Brexit.

Hofer er både islamkritisk og innvandringsmotstander. Ett av partiets hovedbudskap er at de aller fleste asylsøkerne som kommer til Europa ikke er reelle flyktninger, men folk som er på jakt etter en bedre økonomisk framtid. Hofer har også sagt at han vil sparke regjeringen dersom de slipper inn for mange asylsøkere i landet.

Hofer har også antydet at han kunne tenkt seg en folkeavstemning om EU, men ønsket å komme med en presisering da han la ned sin stemme i dag.

– Mitt budskap til Europa er at jeg vil forplikte meg til å endre unionen på en positiv måte, og at jeg ikke vil at Østerrike skal forlate den Europeiske Union, sa Hofer.

Det endelige valgresultatet kommer muligens ikke før tirsdag. Da skal alle forhåndsstemmene også være talt opp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt