Hopp til innhold

Løslates etter 43 år på isolat

I 43 år har han sittet fanget på seks kvadratmeter, 23 timer i døgnet. Nå har en dommer i Louisiana besluttet at 68 år gamle Albert Woodfox skal bli en fri mann.

Albert Woodfox

Albert Woodfox vil være en fri mann i løpet av en av de nærmeste dagene,

Albert Woodfox, Herman Wallace og Robert Hillary King ble satt i isolat etter å ha blitt dømt for å ha knivstukket en fengselsbetjent i 1972.

23 timer i døgnet satt de innesperret på en seks kvadratmeter stor celle med begrenset adgang til bøker, aviser og TV. I løpet av alle disse årene har de ikke fått lov til å arbeide eller å utdanne seg.

Mens King og Wallace ble løslatt i henholdsvis 2001 og 2013, har en dommer i delstaten Louisiana nå besluttet at også Woodfox skal få slippe fri i løpet av de nærmeste dagene.

– Et gedigent steg mot rettferdighet

Ifølge BBC har Louisiana-dommer James Brady også utestengt påtalemyndigheten fra å kunne ta Woodfox' sak opp på nytt. Han mener at det er lite sannsynlig at staten kan sikre en rettferdig rettssak med tanke på den innsattes alder og dårlige helse, og fordi det ikke lenger finnes tilstrekkelig med vitner.

Både FN og Amnesty International har omtalt forholdene Woodfox har sittet fengselet under som inhumane, og menneskerettighetsforkjempere mener at en slik bruk av isolat er å regne som tortur.

Jasmine Heiss i Amnesty International USA omtaler nyheten om at 68-åringen nå løslates som et "gedigent steg mot rettferdighet"

USAs verste fengsel

Albert Woodfox og Herman Wallace ble dømt for væpnet ran i 1971. De to ble sendt til høyrisikofengselet Louisiana State Penitentiary som kalles Angola, etter den tidligere slaveleiren Angola som ligger like i nærheten.

Fengselet, som er USAs største, var på den tiden også kjent for å være landets verste. Angola var beryktet for brutalt tvangsarbeid, sexslaveri og vold.

Angola 3

Louisiana State Penitentiary som kalles Angola, etter den tidligere slaveleiren Angola som ligger like i nærheten.

Foto: Judi Bottoni / Ap

Woodfox og Wallace var begge medlemmer i Black Panters, en militant bevegelse som kjempet for svartes rettigheter. Etter at de kom til Angola engasjerte de seg sterkt i å forbedre forholdene for de innsatte og arrangerte blant sultestreiker og andre protestaksjoner. Sammen med Robert Hillary King opprettet de i 1971 en avdeling av Black Panthers i fengselet

Hevdet de var uskyldige

Da den 23 år gamle fengselsbetjenten Brent Miller ble drept i et fengselsopprør, dømmes Woodfox og Wallace for drapet. Også King knyttes til episoden, men han ble aldri dømt. Året etter dømmes han imidlertid for drapet på en medinnsatt. Alle de tre ble satt i isolat og fikk tilnavnet "Angola 3".

Herman Wallace og hans advokater

Herman Wallace ble løslatt i oktober 2013. Få dager etter døde han av leverkreft.

Foto: he Times-Picayune, Lauren McGaughy / AP

Rettsakene mot de tre har blitt kraftig kritisert for mangel på beviser og troverdige vitneforklaringer.

Selv har de tre alltid hevdet at de er uskyldige og at de ble blinket ut på grunn av sin politiske aktivisme.

SISTE NYTT

Siste nytt