Hopp til innhold

Egypts nye sterke mann - generalen som «skalv som et løv»

General Abdel Fattah al-Sissi står frem som Egypts sterke mann etter onsdagens militærkupp.

Generaø Abdel Fattah el-Sissi

General Abdel Fattah el-Sissi under talen onsdag der han sa at presidenten var avsatt.

Foto: Egyptisk statlig TV / AP

Utenfor den egyptiske hæren var det knapt noen som visste hvem Abdel Fattah al-Sissi var, da president Morsi 12. august i fjor utnevnte ham til forsvarsminister i Egypt.

Ifølge Guardian skalv al-Sissi «som et løv» da presidenten ga ham beskjed om å «oppføre seg som en mann», og ta jobben som forsvarsminister.

Utnevnelsen av al-Sissi var sett på som et forsøk fra Morsi og Det muslimske brorskapet på å redusere militærets politiske makt ved å sette inn en mindre erfaren general.

Et snaut år senere er det al-Sissi som er arkitekten som fjernet president Morsi fra makten.

Selv som lederen for grunnlovsdomstolen, Adli Mansour, ble tatt i ed som Egypts midlertidige president torsdag formiddag, er det 58 år gamle al-Sissi som etter kuppet står frem som Egypts sterke mann.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Feiring på Tharir-plassen

Ingen tvil om hvem som var helten under nattens feiring på Tahrir-plassen der folk jublet med portretter av general Abdel Fattah al-Sissi.

Foto: KHALED DESOUKI / AFP

Har aldri vært i kamp

Abdel Fattah al-Sissi ble født i Kairo 19. november 1954 og tjenestegjorde i infanteriet etter at han var ferdig på militærakademiet i 1977.

I motsetning til sine forgjengere som hærsjefer har ikke al-Sissi erfaring fra krig.

Han har klatret jevnt og trutt innen militæret gjennom årene, i en karriere som også har inkludert en periode som militærattaché i Saudi-Arabia.

Vanskelig å plassere

I det egyptiske politiske spekteret er det vanskelig å plassere general al-Sissi

Da han ble innsatt som forsvarsminister i august 2012 skrev avisen al-Tharir at han «har sterke bånd til USA både militært og diplomatisk».

Har har gjennom årene tatt videreutdanning ved militære skoler i både Storbritannia og USA, senest da han tok en master ved US Army War College i 2006.

Samtidig er generalen blitt anklaget for å være for nært knyttet til islamistene, ikke minst fordi han tillot islamister å starte på militærakademiet, noe som brøt med tidligere praksis.

Under demonstrasjonene i februar 2011 skal også generalen ha advart en av lederne for Det muslimske brorskapet, Mohamed Beltagy, om et ventet angrep fra regimets støttespillere.

Les også: Til NRK på Tahrir-plassen: – Brorskapet vil helt sikkert hevne seg

Beskrives som karismatisk

Etter at regimet til Hosni Mubarak falt i februar 2011 ble al-Sissi utnevnt til leder for den militære etterretningen.

General al-Sissi beskrives som en helt annen type general enn den stereotype strenge offiseren.

Han har ofte smilt når han har holdt taler om følelsesladde emner og beskrives som karismatisk.

Da han holdt en tale under en konsert i april i år, skal noen av artistene som var på scenen sammen med ham, ha tatt til tårene.

Så langt kan det se ut som om han er fornøyd med å la den nye presidenten, Adli Mansour, innta den offentlige posisjonen som Egypts leder.

De neste månedene vil vise om generalen vil bruke sine karismatiske evner til også fremstå offentlig som Egypts sterke mann.

SISTE NYTT

Siste nytt