Al-Shabaab: – Ikke kom til Kenya

Den somaliske terroristbevegelsen Al-Shabaab ber turister og utlendinger om å holde seg unna Kenya, og erklærer krig i hele landet.

Al Shabaab-militsen i Mogadishu, Somalia

Al-Shabaab har det siste året gjennomført flere terrorangrep i nabolandet Kenya. Nå varsler de flere angrep, og kaller landet en krigssone.

Foto: Mohamed Sheikh Nor / Scanpix/AP

Al-Shabaab opplyser mandag at de sto bak søndagens angrep på den kenyanske kystbyen Mpeketoni, der minst 50 personer ble drept.

Innbyggerne hadde samlet seg for å se på fotball-VM da terroristene slo til. Flere skal ha blitt henrettet foran familiene sine fordi de ikke var muslimer eller snakket det somaliske språket.

«Kenya er nå offisielt en krigssone. Turister som besøker landet, gjør det på eget ansvar,» heter det i en uttalelse fra Al-Shabaab mandag.

Islamistgruppa varsler samtidig flere angrep i Kenya.

«Utlendinger som bryr seg om sin egen sikkerhet og trygghet bør holde seg unna Kenya, eller få oppleve de bitre konsekvensene av sin egen dumhet. Dere har blitt advart!» heter det videre.

Les også: – Vi vet at unge norsksomaliere rekrutteres til å krige for Al-Shabaab

Drept fordi han var kristen

Utbrent bil utenfor politistasjonen i Mpeketoni i Kenya

Utbrent bil utenfor politistasjonen i Mpeketoni.

Foto: STRINGER / Reuters

Al-Shabaab har lenge truet med å angripe Kenya som hevn for den afrikanske militærinngripenen i Somalia i 2011, og hevder nå at kenyanske myndigheter står bak flere drap på religiøse ledere i Somalia.

Søndagens terrorangrep er det største i Kenya siden angrepet på Westgate-kjøpesenteret i Nairobi i september, der 67 personer ble drept.

Øyenvitner forteller at terroristene dømte ofrene sine på religiøst grunnlag før de drepte dem.

– De kom til huset mitt i 20-tiden og spurte oss om vi var muslimer. Mannen min svarte at vi var kristne, og da skjøt de ham i hodet og brystet, sier Anne Gathigi til nyhetsbyrået AFP.

Innenriksminister Joseph Ole Lenku opplyser at terroristene forsvant inn i Boni-skogen etter en heftig skuddveksling med sikkerhetsstyrkene.

Rundt 20 biler og 20 hus skal ha stått i brann, og på en pressekonferanse søndag kalte Lenku gjerningsmennene «banditter» og «kriminelle».

Advarer mot terrorfare

Mpeketoni ligger rundt tre mil utenfor turistbyen Lamu, som er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

USA, Storbritannia, Frankrike, Australia og Canada har alle skjerpet inn reiserådene sine, og ifølge Reuters har antall hotellreservasjoner stupt på grunn av terrorfaren i landet.

Flere hoteller langs kysten opplyser at de er i ferd med å legge ned, og lengre inn i landet kan safarinæringen melde om en nedgang på minst 30 prosent.

Turistnæringen er en av Kenyas viktigste inntektskilder.

Utenriksdepartementet i Norge fraråder alle opphold og reiser som ikke er strengt nødvendige innen 60 kilometer fra grensen til Somalia.

Al-Shabaab sto også bak angrep under forrige fotball-VM i 2010. Et bombeangrep i den ugandiske hovedstaden Kampala tok livet av 77 mennesker som hadde samlet seg for å se på finalen.

Les også: PST: – Al-Shabaab har støttespillere i Norge
Les også: PST skal etterforske Somalia-terror

SISTE NYTT

Siste nytt