Hopp til innhold

Al-Shabaab: – 137 drepte

Al-Shabaab hevder 137 mennesker ble drept i angrepet i Nairobi. Bombeeksperter leter etter mulige bombefeller som terroristene kan ha lagt igjen i kjøpesenteret.

Sorg Kenya

Ramesh Vaya blir trsøtet av familiemedlemmer. Kona hans, Malti, ble drept i angrepet.

Foto: Kate Holt / Ap

Nairobi Westgate

Både kenyanske og utenlandske bombeeksperter går gjennom kjøpesenteret.

Foto: Ben Curtis / Ap

Kenyanske myndigheter har ikke bekreftet tallet, men tirsdag sa president Uhuru Kenyatta at 61 sivile og seks politifolk og soldater var bekreftet drept. I tillegg er ytterligere 63 personer savnet, ifølge Kenyas Røde Kors.

Onsdag morgen begynte en rekke bombeeksperter arbeidet med å søke gjennom kjøpesenteret Westgate, dagen etter at den 80 timer lange terroraksjonen var over. Ifølge avisen Daily Nation har bombeeksperter fra Israel, USA og Storbritannia kommet til Nairobi for å hjelpe til med arbeidet.

– De leter etter mulige eksplosiver som kan ha blitt lagt igjen, opplyser en sikkerhetskilde. Bombeekspertene bruker blant annet spesialroboter og bombehunder for å lete etter eksplosiver.

Men det er ikke bare mulige bomber som det nå letes etter, men også de over 60 personene som er savnet og fryktes drept. Onsdag startet også en tre dager lang landesorg for å minnes alle ofrene for terroraksjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kenya, liste over omkomne

Folk leser på listene over omkomne utenfor et sykehus i Nairobi.

Foto: SIMON MAINA / Afp

Al-Shabaab

Ifølge Kenyatta har gulvene i deler av det fire etasjer store kjøpesenteret rast sammen, og mange ofre fryktes å ligge fanget i ruinene. Også flere av terroristene ligger trolig her, sier presidenten.

Den somaliske islamistorganisasjonen Al-Shabaab sier den står bak terroraksjonen, og at den er hevn for Kenyas to år lange væpnede kamp mot islamistgruppens baser i landet.

Fem av angriperne er så langt bekreftet drept mens elleve andre antatte terrorister er pågrepet.

Den hvite enke

Flere øyenvitner har fortalt at det var både amerikanere og europeere innblandet, deriblant en britisk kvinne.

Det har satt fart i spekulasjonene om at den ettersøkte britiske kvinnen Samantha Lewthwaite var blant terroristene. Hun går under kallenavnet White Widow og er enken etter en av terroristene som sto bak terrorangrepet i London i 2005, der 26 mennesker ble drept.

En butikkansatt sier til Standard Digital News at hun så en kvinne som lignet det britiske kvinnen fyre løs under angrepet.

– Hun skjøt mot meg, men kulene traff ikke. Jeg skjønner ikke hvordan det kunne skje. Da hun tok en pause, hoppet jeg opp og løp rundt hjørnet. Slik kom jeg meg unna.

Kvinnen forteller at hun som skjøt hadde lys hud.

– Og hun hadde langt mørkt hår og gikk med vid, svart topp. Jeg husker ikke så mye, men hun hadde lys hud.

President Kenyatta sa tirsdag at etterretningsrapporter tyder på at en britisk kvinne og to eller tre amerikanske statsborgere var involvert i angrepet, men at dette ennå ikke er bekreftet.

SISTE NYTT

Siste nytt