NRK Meny
Normal

Al-Shabaab angrep: – Feigt å drepe folk som sover

NAIROBI (NRK): Terrorangrepet i natt mot arbeidere i Mandera som lå og sov, ryster kollegaene deres i Kenyas hovedstad.

Mishack Mulatya er rystet over angrepet i Mandera

Mishack Mulatya mener myndighetene må gjøre mer for å øke sikkerheten i Kenya.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Noe så feigt som å angripe folk mens de sover. Jeg føler med våre brødre i Mandera. De har familie som deg og meg.

32 år gamle Mishack Mulatya tar en kort pause fra sveisejobben han utfører på muren langs en av Nairobis nye veistrekninger for å snakke med NRK. Han har et kvikt blikk og møkkete never.

– Det var arbeidere som oss som ble drept i natt. Hvem vet, neste gang kan det være meg al-Shabaab er ute etter, sier Mulatya.

Nok et mareritt

KENYA-ATTACKS/ISLAMIST A man injured during an attack on a residential complex in Soko Mbuzi village of Mandera town is wheeled on a stretcher as he arrives at the Kenyatta National Hospital in Nairobi

En av de sårede arbeiderne er i dag flydd til Nairobi for behandling.

Foto: STRINGER / Reuters

Klokka var ett om natten da væpnede menn stormet et voktet boligfelt like utenfor byen Mandera, nordøst i Kenya, tett mot grensen til Somalia. Minst 14 mennesker ble drept og 11 såret, de fleste var arbeidere som jobbet i et steinbrudd like ved.

En talsmann for islamistgruppen al-Shabaab sier til Al-Jazeera at gruppen står bak angrepet. Ifølge talsmannen var målet å angripe «korsfarere» som hevn for at kenyanske soldater dreper muslimer i Somalia og Kenya.

Arbeidere som bor på dette feltet, har opplevd marerittet en gang før. En desembernatt i fjor kom også krigere fra al-Shabaab om natten. Den gangen ble 36 arbeidere drept. Noen av de som overlevde dette angrepet, skal ha blitt drept i natt.

Les også: Al-Shabaab står bak ny massakre i Kenya

Kampen mot terror

Hesborn Osongo

Hesborn Osongo tror myndighetene gjør det de kan for å bekjempe al-Shabaab.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Ved veikanten i hovedstaden Nairobi kommer flere arbeidere bort til NRK. Alle har meninger om myndighetenes kamp mot de militante islamistene.

– Jeg tror faktisk at regjeringen gjør det den kan, men det er ikke mulig å beskytte seg mot en fiende som al-Shabaab, sier Hesborn Onsongo.

Bak blanke solbriller overvåker 22-åringen arbeidet til de andre, han har ansvaret for at det skal bli bra til slutt. Men han får motbør fra arbeiderne som står på tynne stiger:

– Når folk i Kenya ikke kan sove trygt om natten, gjør ikke myndighetene nok for å bedre sikkerheten, sier Mishack Mulatya.

Arbeiderne langs veien i Nairobi

Tilbake til jobben, etter å ha snakket med NRK.

Foto: Christine Præsttun / NRK

De to er også uenige om Kenya skal trekke tilbake soldatene som kjemper mot al-Shabaab i Somalia, men de er skjønt enige om målet, at terrorgruppa må bekjempes.

Her er det ingen som glemmer verken angrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi eller studentmassakren i Garissa.

I kveld kommer det også meldinger om et nytt angrep, denne gangen mot en busskonvoi sør i Kenya, ved Mpeketoni, som ble utsatt for en blodig massakre i fjor. Det er foreløpig ikke meldt om skadde.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt