Al Qaida: Slik fikk bin Laden ideen til 9/11

I en artikkel i sitt ukentlige magasin beskriver terrororganisasjonen hvor Osama bin Laden fikk ideen til å bruke selvmordspiloter fra.

Word Trade Center

Nesten 3000 mennesker mistet livet i terrorangrepene på World Trade Center 11. september 2001.

Foto: HENNY RAY ABRAMS / AFP

Osama bin Laden

Osama bin Laden på et bilde fra 2001, omtrent på samme tid som terrorangrepene mot New York og Washington.

Foto: Hamid Mir/Editor/Ausaf/Newspaper for Daily Daw / Reuters

Flyulykken med EgyptAir Flight 990 31. oktober 1999 ga bin Laden ideen til angrepene mot World Trade Center i New York snaut to år senere, skriver Al Masra i sin siste utgave, ifølge Jerusalem Post.

Det ukentlige magasinet Al Masra blir utgitt av Ansar al-Sharia, som er et alias for Al Qaida på den arabiske halvøy (AQAP), skriver Times of India.

Al Qaida på den arabiske halvøy er i hovedsak basert i Jemen, og er regnet som den farligste og mest effektive delen av terrororganisasjonen.

Mann kaster blomt i havet

En etterlatt etter et av ofrene fra EgyptAir flight 990 kaster en blomst i havet fra Newport, Rhode Island i USA.

Foto: JIM BOURG / Reuters

217 personer mistet livet

Alle de 217 personene om bord mistet livet da EgyptAir Flight 990 styrtet i Atlanterhavet på vei fra Los Angeles til Kairo.

Gamil al-Batouti

217 mennesker mistet livet da annenpiloten Gamil al-Batouti styrtet EgyptAir flight 990 i Atlanterhavet.

Foto: HO / Reuters

Flyet hadde mellomlandet på John F. Kennedy-flyplassen i New York og styrtet kort tid etter avgang.

I ettertid er det kommet frem at flystyrten skyldtes at annenpiloten Gamil al-Batouti styrtet flyet med vilje.

Motivet til al-Batouti er ikke kjent, men til tross for spekulasjoner om terrorisme sa familie og venner at han ikke hadde gitt uttrykk for sterke ideologiske og religiøse meninger.

Ifølge en rapport etter ulykken kan det ha vært selvmord eller en hevnaksjon mot arbeidsgiveren EgyptAir etter at han hadde fått en disiplinærstraff.

Da Osama bin Laden fikk høre om flystyrten skal han ikke vært interessert i annenpilotens motiv, men i hvordan tragedien kunne brukes som en del av en ny angrepsstrategi.

– Hvorfor krasjet han ikke flyet inn i en bygning, skal bin Laden ifølge artikkelen ha sagt til sine medarbeidere.

Ville krasje tolv fly samtidig

 World Trade Center

Osama bin Laden sa selv at han var overrasket over hvor «vellykket» terrorangrepene 11. september ble.

Foto: SEAN ADAIR / Reuters

På samme tidspunkt arbeidet det ledende Al Qaida-medlemmet Khalid Sheikh Mohammed med en terrorplan om å kapre og styrte tolv amerikanske fly samtidig.

Khalid Sheikh Mohammed er senere utpekt som hovedarkitekten bak 11. septemberangrepene og sitter nå i forvaring på den amerikanske Guantánamo-basen.

Da Khalid Sheikh Mohammed kom til bin Laden med planene sine ble de to planene slått sammen til én; å kapre fly og styrte det i en bygning.

På samme tid hadde også Al Qaida bestemt seg for å endre taktikk.

I stedet for som tidligere å rette angrep mot det Al Qaida kalte arabiske ledere som var USAs støttespillere, bestemte organisasjonen seg for å rette angrep direkte mot USA.

Resultatet er velkjent, 11. september 2001 kapret terrorister fra Al Qaida fire fly og lyktes med å styrte tre av dem i bygninger.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt