Al Qaida sverger på å befri Guantanamo-fanger

I et nytt lydopptak på internett påtar Al Qaida seg ansvaret for massefengselsinnbruddene i Irak og Pakistan. Neste mål skal være å befri fangene i en av verdens best bevokta fengselsleire, Guantanamo.

Arkivfoto av Al Qaidas nestleder, Ayman al-Zawahri

ARKIV: Video- og lydopptak med Al Qaida-lederen Ayman al-Zawahri har flere ganger blitt lagt ut på militante nettsider. Bildet her er fra en video i 2005.

Foto: AP

– Vi sverger ved Gud på at vi ikke kommer til å spare på noen midler når det gjelder å frigi alle fangene, sier stemmen som skal tilhøre Al Qaida-leder Ayman al-Zawahri.

I lydopptaket som ble lagt ut på en islamistisk nettside onsdag ramser han også opp navn på noen av de militante islamistene som sitter i amerikansk fangenskap på Guantanamo. Ifølge Reuters har man så langt ingen garanti for at opptaket er ekte.

Det kommer ikke fram i opptaket hvordan Al Qaida har tenkt til å frigi fangene som sitter på en av verdens strengest bevokta fangeleire.

Hevder de friga hundrevis av Al Qaida-fanger

Det de derimot hevder i samme lydopptak er at det var de som stod bak tre store fengselsrømninger i Irak og Pakistan i forrige uke og senest tirsdag denne uka.

I alt skal mer enn 500 innsatte ha blitt satt fri under de to rømningene i Irak og 250 innsatte i Pakistan.

Zawahri brukte også lydopptaket til å fordømme USAs omstridte bruk av droner i sin krigføring mot islamistene.

– Dere etterlater dere en arv av hat og krav om hevn med deres forbrytelser, hevder Al Qaida-lederen i opptaket.

Bruken av de førerløse bombeflyene har også fått kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner som peker på at dronene ofte bommer, og dreper eller skader sivile isteden.

Fengslet på ubestemt tid

Per i dag sitter 166 menn fengslet i den amerikanske fangeleiren Guantanamo på Cuba. De fleste er tatt til fange av amerikanske soldater i kjølvannet av terrorangrepet på USA 11. september for 12 år siden.

Mange av dem sitter uten reell lov og dom, og på ubestemt tid.

I protest mot både manglende dom og forhold i fengselet har flere av fangene sultestreiket. Aksjonen startet i februar i år, og har resultert i at flere har blitt tvangsfôret og andre sendt til sykehus.

– Sultestreiken til våre brødre på Guantanamo avslører den stygge sannheten om Amerika, konkluderer Zawahri i lydopptaket.

FNs høykommissær for menneskerettigheter sier amerikanernes praksis med å fengsle folk på ubestemt tid i Guantánamo-fengselet er «et klart brudd på internasjonal lov».

President Barack Obama lovet da han overtok presidentembetet i 2009, å stenge Guantánamo-basen innen ett år, uten at dette har skjedd.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt