Al Qaida: – Fortsett å slåss mot Gaddafi

Al Qaida oppfordrer libyske opprørere til å kjempe hardere mot landets leder, Muammar Al-Gaddafi.

Opprører på vei ut av Brega i Libya

Opprører på vei ut av Brega i Libya. Gaddafi-styrker er på offensiven i Libya, og Al Qaida ber opprørerne om å kjempe hardere.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Al Qaida-leder Abu Yaha al-Libi oppfordret søndag opprørerne i Libya til å slåss mot regimet i landet. Han advarte samtidig om konsekvensene ved å la være. Dette gjorde han i en video lagt ut på Jihad-nettsider.

LES OGSÅ: Gaddafi-styrker fortsetter presset mot opprørerne

Må fortsette revolusjonen

Videoen er Al Qaidas første offentlige reaksjon på opprøret i Libya.

– Det libyske folk har lidd under Gaddafis styre i over 40 år. Han har utsatt folket for sine voldelige og motbydelige tanker. Libyske opprørere må fortsette revolusjonen, uten heftelse eller frykt, for å skyve Gaddafi inn i avgrunnen, sier al-Libi.

Libi er selv libysk, men oppholdsstedet hans er ukjent.

Libi beskyldte vesten, og spesielt USA for å støtte undertrykkende arabiske regimer.

Aksepterer ikke flyforbud

Den arabiske liga gikk lørdag ut å sa de støtter flyforbudssone i Libya . Ifølge statlig, libysk TV er uttalelsen fra ligaen uakseptabel.

Situasjonen i Libya står høyt på dagsordenen når utenriksministrene i G8 møtes mandag.

Benghazi demonstrasjon

I Benghazi demonstrerer opprørere for et flyforbud.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Vertslandet Frankrike presser på for å få et vedtak om en flyforbudssone gjennom i FNs sikkerhetsråd, men så langt har Russland og Kina stilt seg lunkne til forslaget. Den franske utenriksministeren Alain Juppé sa søndag at Frankrike prøver å få fortgang i prosessen med å få et flyforbud på plass.

Rensket Brega for opprørere

Gaddafi-lojale styrker skal søndag ha rensket oljebyen Brega for opprørere . Byen var tidligere kontrollert av opprørere. Regjeringsstyrkene har vært på offensiven den siste tiden, og nå står opprørernes hovedsete, Benghazi for tur.

Opprørsstyrkene måtte i løpet av kampene natt til lørdag trekke seg ytterligere 20 kilometer tilbake fra frontlinjen i utkanten av Ras Lanuf.

Misrata, som er Libyas tredje største by etter Tripoli og Benghazi, ble også angrepet av regimets styrker lørdag. Byen ligger i det siste opprørskontrollerte området vest i Libya.

Byen Zawiyah, også den vest i Libya, ble gjenerobret av regjeringsstyrkene tidligere denne uken.

Demonstranter i Brega, Libya

Demonstranter i Brega, før Gaddafi-styrker var på offensiven.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt