Al Qaida: – Fortsett å slåss mot Gaddafi

Al Qaida oppfordrer libyske opprørere til å kjempe hardere mot landets leder, Muammar Al-Gaddafi.

Opprører på vei ut av Brega i Libya

Opprører på vei ut av Brega i Libya. Gaddafi-styrker er på offensiven i Libya, og Al Qaida ber opprørerne om å kjempe hardere.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Al Qaida-leder Abu Yaha al-Libi oppfordret søndag opprørerne i Libya til å slåss mot regimet i landet. Han advarte samtidig om konsekvensene ved å la være. Dette gjorde han i en video lagt ut på Jihad-nettsider.

LES OGSÅ: Gaddafi-styrker fortsetter presset mot opprørerne

Må fortsette revolusjonen

Videoen er Al Qaidas første offentlige reaksjon på opprøret i Libya.

– Det libyske folk har lidd under Gaddafis styre i over 40 år. Han har utsatt folket for sine voldelige og motbydelige tanker. Libyske opprørere må fortsette revolusjonen, uten heftelse eller frykt, for å skyve Gaddafi inn i avgrunnen, sier al-Libi.

Libi er selv libysk, men oppholdsstedet hans er ukjent.

Libi beskyldte vesten, og spesielt USA for å støtte undertrykkende arabiske regimer.

Aksepterer ikke flyforbud

Den arabiske liga gikk lørdag ut å sa de støtter flyforbudssone i Libya . Ifølge statlig, libysk TV er uttalelsen fra ligaen uakseptabel.

Situasjonen i Libya står høyt på dagsordenen når utenriksministrene i G8 møtes mandag.

Benghazi demonstrasjon

I Benghazi demonstrerer opprørere for et flyforbud.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Vertslandet Frankrike presser på for å få et vedtak om en flyforbudssone gjennom i FNs sikkerhetsråd, men så langt har Russland og Kina stilt seg lunkne til forslaget. Den franske utenriksministeren Alain Juppé sa søndag at Frankrike prøver å få fortgang i prosessen med å få et flyforbud på plass.

Rensket Brega for opprørere

Gaddafi-lojale styrker skal søndag ha rensket oljebyen Brega for opprørere . Byen var tidligere kontrollert av opprørere. Regjeringsstyrkene har vært på offensiven den siste tiden, og nå står opprørernes hovedsete, Benghazi for tur.

Opprørsstyrkene måtte i løpet av kampene natt til lørdag trekke seg ytterligere 20 kilometer tilbake fra frontlinjen i utkanten av Ras Lanuf.

Misrata, som er Libyas tredje største by etter Tripoli og Benghazi, ble også angrepet av regimets styrker lørdag. Byen ligger i det siste opprørskontrollerte området vest i Libya.

Byen Zawiyah, også den vest i Libya, ble gjenerobret av regjeringsstyrkene tidligere denne uken.

Demonstranter i Brega, Libya

Demonstranter i Brega, før Gaddafi-styrker var på offensiven.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt