Hopp til innhold

Al Qaida starter ny «filial» i India

Al Qaida-leder Ayman al-Zawahiri har kunngjort opprettelsen av en ny avdeling i Sør-Asia. Målet er trolig å få fotfeste i Pakistan, og ta tilbake litt av oppmerksomheten fra IS.

Al Qaidas leder Ayman al-Zawahiri.

Al Qaidas leder Ayman al-Zawahiri vil gjerne ha en opptrapping av konflikten mellom India og Pakistan for å få mer rom til å hjelpe Taliban.

Foto: AFP

Al Qaida har publisert en 55 minutter lang video der Osama bin Ladens etterfølger kunngjør opprettelsen av «Al Qaida på Det indiske subkontinent».

Det er gode nyheter for muslimer i Myanmar, Bangladesh og i de indiske delstatene Assam, Gujarat, Jammu og Kashmir, der de vil bli reddet fra urett og undertrykkelse, mener Zawahiri.

Al Qaida-lederen sverger også fornyet troskap til den afghanske Taliban-lederen Mullah Omar, noe som ifølge BBC trolig er et stikk til Den islamske staten (IS).

Al Qaida og IS kom på kant med hverandre da IS beveget seg inn i Syria i fjor, og konkurrerer nå om å representere en verdensomspennende islamistbevegelse.

– Den muslimske nasjonen må utkjempe jihad mot sine fiender, frigjøre landet sitt, gjenopprette suverenitet og gjenopplive kalifatet, sier Zawahiri.

IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi kaller seg også en kalif, og ber om støtte fra muslimer over hele verden.

Blir overskygget av IS

Anne Stenersen

FFI-forsker Anne Stenersen er ekspert på Al Qaida og radikal islamisme.

Foto: FFI

Forsker Anne Stenersen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener hovedformålet med opprettelsen av den nye Al Qaida-avdelingen er å provosere frem en eskalering av konflikten mellom India og Pakistan.

– Dette er en utvikling som har pågått lenge. Al Qaida begynte allerede i 2009 å danne mer aktive allianser med grupper som har en agenda i India, og Al Qaida i Pakistan har tatt inn mange pakistanske medlemmer som har tatt med seg en anti-indisk agenda. Flere av dem har fått lederposisjoner, sier hun.

Det er likevel ingen tvil om at Al Qaida har havnet i skyggen av IS siden opprettelsen av Den islamske stat.

– Folk drar fra Pakistan til Syria i stedet for å kjempe i Pakistan. Al Qaida tror mest på kampen i Afghanistan, men blir helt overskygget av det som skjer i Irak. Derfor kommer de med slike uttalelser. Det er typisk propaganda når Al Qaida føler de må si noe for å ikke bli overskygget av andre, sier Stenersen.

– Al Qaida-nettverket med alle sine regionale grupper er i antall større enn IS. Men når det gjelder medieoppmerksomhet, er IS klart ledende akkurat nå, og det er Al Qaida fullt klar over, sier hun.

Les også: – Middelaldersk ideologi i hypermoderne drakt
Les også: USA i sjokk over ISILs framrykking

Vil ikke ha åpen konflikt

ISIL-lederen Abu Bakr al-Baghdadi

IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi omtaler seg selv som kalif.

Foto: - / Afp

IS, tidligere ISIL, oppsto som Al Qaida i Irak, og gruppas daværende leder Abu Musab al-Zarqawi sverget troskap til Osama bin Laden i 2004.

Etter at gruppa tok navnet Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) og beveget seg inn i Syria i 2013, havnet de i en konflikt med Al Qaida om en sammenslåing av ISIL og Al Nusra-fronten.

I oktober i fjor beordret Ayman al-Zawahiri at ISIL skulle oppløses, men ble ikke hørt. I februar i år kunngjorde Zawahiri at Al Qaida ikke lenger ville vedkjenne seg ISIL, og kritiserte gruppas brutalitet, taktikk og manglende samarbeid.

– Al Qaida liker nok ikke utviklingen i Irak og Syria. Ikke nødvendigvis fordi IS er en rival, men fordi IS oppfører seg på en måte som skaper splittelser i jihadbevegelsen. Al Qaida har hele tiden vært kritisk til bruk av vold mot andre muslimer, sier Stenersen.

Al Nusra-fronten, som er Al Qaidas representanter i Syria, har støtt sammen med IS ved flere anledninger.

– Al Qaida vil ikke skape en åpen konflikt. Da ødelegger de for hverandre, og fremstår som svake. Derfor må det håndteres i det skjulte og ved hjelp av indirekte meldinger, sier Stenersen.

Les også: Venner og fiender i Midtøsten-konflikten
Les også: – Al Qaida er mer splittet etter drapet på bin Laden

Osama bin Laden og Ayman al Zawahiri

Ayman al-Zawahiri, her sammen med forgjengeren Osama bin Laden, jobber for at Taliban skal seire i Afghanistan.

Foto: Hamid Mir / Reuters

– Pakistan er målet

Stenersen mener opprettelsen av en ny Al Qaida-avdeling i India og Pakistan trolig er en strategi for å avlede oppmerksomheten til pakistanske styrker.

– Al Qaida er i krig med den pakistanske staten, men ønsker ikke å konfrontere den direkte. Da vet de at det kommer en kraftig militær respons, sier Stenersen.

Hvis konflikten mellom India og Pakistan eskalerer, vil Pakistan sende soldater til grensen. Det vil gå på bekostning av militære operasjoner i stammområder der Al Qaida har sine treningsleire og fristeder.

– Al Qaida ønsker å bruke Pakistan som et fristed for å støtte Taliban i Afghanistan. Det kan ses på som en forsvarsstrategi mot den pakistanske staten, som har gått inn i stammeområder og ødelagt Al Qaidas baser og treningsleire. Det er godt gjennomtenkt, og Al Qaida tenker stort, sier Stenersen.

Al Qaida har også et ønske om å motvirke Indias innflytelse i Afghanistan, og er redde for at indisk etterretning skal få økt fotfeste i Afghanistan etter at USA trekker seg ut.

– Dette er propaganda, og det er ikke alltid det stemmer med det som skjer på bakken. Det kommer fordi de ønsker å sende et signal, og fortelle sitt publikum at de styrker innsatsen i India og landene rundt, sier Stenersen.

Les også: Ny terrorallianse kan få store konsekvenser

SISTE NYTT

Siste nytt