NRK Meny
Normal

Al Qaidas regnskaper: 2,35 kroner for løk og 4,70 kroner for kjøtt

Kvitteringer og regnskaper fra Al Qaida som er funnet i et hus i Timbuktu avslører en organisasjon som fører svært nøyaktige oversikter over utgiftene.

FN-styrker i Timbuktu

Fredsbevarende FN-styrker fant store mengder dokumenter da de 23. juli ransaket et hus i Timbuktu der Al Qaida hadde holdt til. Blant annet fant de regnskaper for oppussing (innfelt til høyre) og dagligvarer (innfelt til venstre).

Foto: Rebecca Blackwell / AP

Faksimile av Al Qaida-regnskap

Faksimile av Al Qaida-budsjettet for det islamske tribunalet i Timbuktu.

Foto: Ap

Nyhetsbyrået AP har fått tilgang til over 100 kvitteringer som ble etterlatt i et hus i Timbuktu i Nord-Mali der Al Qaida i det islamske Magrep (AQIM) hadde holdt til.

Al Qaida ble drevet ut av Timbuktu av franske styrker i slutten av januar i år etter at de hadde kontrollert byen i over et halvt år.

Den franske fremrykningen i januar gikk så raskt at Al Qaida-medlemmene måtte forlate sine oppholdssteder i hui og hast.

Store mengder papirer og annet materiale ble dermed etterlatt og har gitt vestlige etterretningsorganisasjoner et sjeldent innblikk i hvordan Al Qaida arbeider.

AP er den nyhetsorganisasjonen som har fått best tilgang til dokumentene.

De har tidligere i år kunnet avsløre Al Qaidas planer og organisasjonens tips for hvordan de skal unngå å bli angrepet av vestlige droner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fransk soldater i Timbuktu

Fransk soldater på patrulje i Timbuktu sist sommer. De franske soldatene inntok byen så raskt at Al Qaida måtte etterlate seg store mengder papirer.

Foto: Rebecca Blackwell / Ap

Spurte om kvittering for sennep

Faksimile av Al Qaida-regnskap

Faksimile av Al Qaida-regnskapet for utgifter til bilhold.

Foto: AP

Nå har nyhetsbyrået AP fått tilgang til kvitteringer og regnskaper som gir et sjeldent innsyn i organisasjonens indre liv.

Regnskapene viser en organisasjon som sparer på kvitteringer for de minste utgifter.

Matvarer, såpe og lyspærer, alt er ført nøyaktig opp, selv om det bare dreier seg om utgifter på noen få kroner.

En av de solgte dagligvarer til Al Qaida var 31 år gamle Mohamed Djitteye. Han driver butikken Idy Market på hovedgaten i Timbuktu.

– Selv for de minste tingene ville de ha kvitteringer. Selv for en boks Nescafe, sier Djitteye om sine tidligere kunder.

Første gang han fikk besøk av Al Qaida var Djitteye livredd. En konvoi med biler som bar det svarte Al Qaida-flagget stoppet opp foran butikken hans. Djitteye låste kassaapparatet og gjemte seg bak disken.

I stedet for å bli skutt opplevde Mohamed Djitteye at Al Qaida-kommandøren spurte pent om et glass sennep. Deretter spurte han om en kvittering.

Mohamed Djitteye var skremt og forvirret og skjønte først ikke spørsmålet. Så kommandøren spurte igjen: Kunne han få en kvittering for de ni kronene sennepen kostet?

Artikkelen fortsetter under tabellen som viser noen av de postene i Al Qaidas regnskaper.

Eksempler på kvitteringer for Al Qaidas utgifter til dagligvarer

Dagligvarer

Pris i vest-afrikanske franc

Pris i dollar

Tomater og løk

500

$1

Tomater

200

$0.40

Lyspærer

300

$0.60

Tomater

500

$1

Kjøtt

0,80

$0.80

Kull

700

$1.40

Kjøtt

400

$0.80

Kjøtt

600

$1.20

Kjøtt

900

$1.80

Kjøtt

400

$0.80

Kjøtt

400

$0.80

Totalt (inneholder flere poster)

49.810

$99.62

Enkel diett

Kvitteringene gir flere former for innblikk i Al Qaida-medlemmenes liv.

Den forteller om at ørkenkrigerne har en enkel diett bestående av mye makaroni med kjøtt- og tomatsaus og med mye melkepulver.

Samtidig hender det at de slår seg løs, en kvittering er for honning, mens en annen registrerer en kake kjøpt inn for 3 kroner og 50 øre.

Utgiftene til lyspærer, kake og honning er ført inn i bøkene med samme nøyaktighet som et forskudd på 35.000 kroner som ble utbetalt til en av kommandørene, eller et utlegg på 2000 kroner for 3300 runder ammunisjon.

For reparasjoner av et hus til en mann tilknyttet Al Qaida. er det ført nøye regnskap (se under) til tross for at totalsummen ikke var på mer enn cirka 400 norske kroner.

Artikkelen fortsetter under regnskapet.

Kvitteringer på reparasjoner av Sjeik Abou Youssoufs hus

 

 Pris i vest-afrikanske franc

Pris i dollar 

Vaskeutstyr

4000

 $8

Daglige lønnskostnader til vaskehjelp og sikkerhetsvakter

7000

$14

Reparasjon av aircondition (tre ganger)

5200

$10.40

Annet

2000

$4

Til sammen

29.200

$58.40

Byråkratisk organisasjon

Regnskapene som AP har fått tilgang til fra AQIM i Mali er som rene kopier av det man tidligere har funnet i andre regioner der Al Qaida opererer, som Afghanistan, Irak og Somalia.

Til sammen viser papirfunnene langt fra den fragmentariske og uorganiserte terrororganisasjonen mange har sett for seg.

Franske stridsvogner i Mali

Den franske hæren jakter fortsatt på Al Qaida-soldater i det nordlige Mali. Her en konvoi franske stridsvogner på patrulje 31. oktober i år.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP

Etter dokumentfunnene i Timbuktu tegner det seg i stedet et bilde av et rigid byråkrati som prøver å oppføre seg som en multinasjonal bedrift.

– De må har regnskapsføringsrutiner på grunn av den typen virksomhet de driver, sier William McCants fra den amerikanske forskningsinstitusjonen Brookings Institution. McCants har tidligere vært rådgiver for det amerikanske utenriksdepartementets antiterrorgruppe.

– De har så få måter å kontrollere sine medlemmer på, til å holde dem i tømme og få dem til å gjøre det de skal. De er nødt til å organisere seg som en bedrift, sier William McCants til Ap.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt