Al Qaida oppfordrer afghanere til å ta avstand fra IS

Al Qaida-leder Ayman al-Zawahiri oppfordrer i en ny video jihadist-krigere i Afghanistan til å slutte seg til Taliban og ta avstand fra IS-grenen i landet.

Al Qaida-leder Ayman al-Zawahiri kommer med oppfordring til muslimer og jihadister om å holde seg unna IS.

Al-Zawahiri nekter i opptaket å kalle IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi for annet enn navnet han hadde før han ble leder av terrorgruppen.

Videoen som nyhetsbyrået AP har fått tilgang til ble publisert av Al Qaidas medieorgan as-Shabab søndag. AP opplyser at de har forsøkt å komme i kontakt med as-Shabab og Al Qaida for å verifisere datoen og innholdet, uten å lykkes.

I opptaket ber al-Zawahiri afghanere om å slutte opp om det Islamske emiratet som Taliban kaller seg selv, og ta avstand fra IS som han beskriver som «fiender av islam som forsøker å splitte de troende».

– Ønsker å splitte jihadister

– Jeg ber alle broderlige muslimer og jihadister generelt, men spesielt i Afghanistan, om å stille seg bak det tålmodige og standhaftige emiratet og ikke svare på anmodninger fra dem som ønsker å splitte jihadistene, for de eneste som tjener på det er islams fiender, sier Al Qaida-lederen i videoen.

Abu Bakr al-Baghdadi er leder for terrorgruppen Den islamske stat

IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

Foto: Uncredited / Ap

I opptaket referer han til IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi som Ibrahim al-Badri – navnet han hadde før han ble leder i IS.

– Blant dem som ønsker å splitte jihadistene er gruppen til al-Badri som har blitt verre enn kharijitter, sier al-Zawahiri og viser til en sekt som i de tidligere årene av islam var notoriske for være voldelige, sin ekstremt bokstavtro tolkning av Koranen og for å erklære andre muslimer for vantro for selv den minste synd.

Utbrytergruppe fra Al Qaida

Dette er ikke første gang Al Qaida går ut med hard fordømmelse av IS. I november i fjor kom al-Zawahiri med lignende uttalelser i et lydopptak.

Al Qaida-lederen anklaget da IS for «oppvigleri», og sa at al-Baghdadi ikke har noen rett til å kalle seg «en leder for alle muslimer», slik han hevdet i en tale i Mosul-moskeen i 2014.

IS er i utgangspunktet en utbrytergruppe fra Al Qaida i Irak, og har det siste året forsøkt å få et fotfeste i krigsherjede Afghanistan. De har kjempet mot både Taliban og Al Qaida i området.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kan ha lurt Hamas med psykologisk krigføring, men det avviser Israel

Natt til fredag meldte det israelske forsvaret at de var på vei inn i Gaza med bakkestyrker. Det var ikke riktig, men Hamas-lederne kan ha blitt lurt inn i en dødelig felle.