Hopp til innhold

Al Qaida-nestleder drept i Pakistan

Al Qaidas nestleder, Atiyah Abd al-Rahman, er drept i Pakistan, ifølge amerikanske kilder.

Det melder nyhetsbyrået AP lørdag kveld.

Møtte Osama bin Laden som tenåring

Atiyah Abd al-Rahman ble født i Libya på begynnelsen av 1970-tallet, og møtte som tenåring tidligere Al Qaida-leder Osama bin Laden i Pakistan på slutten av 1980-tallet, ifølge nettsiden Global Jihad.

Atiyah abd al-Rahman

Atiyah abd al-Rahman.

Foto: National Counterterrorism Center / Reuters

Siden møtet med bin Laden skal Rahman ha steget i gradene i terrornettverket, både som ekspert i eksplosiver og lærd i islam. Bin Laden skal senere ha utpekt Rahman som terrorgruppens utsending til Iran.

Det amerikanske utenriksdepartementet har gjennom Rewards for Justice-programmet utlovet en dusør på én million dollar for opplysninger om Rahman. Det har tidligere blitt rapportert at Rahman ble drept 7. oktober 2010.

Intens jakt på Al Qaida-toppene

Drapet på Rahman er et nytt slag for terrorgruppen, som en tjenestemann i hos amerikanske myndigheter nå mener er nærmest overvunnet.

Libyeren Rahman, som tidligere var Al Qaidas operasjonelle leder og ble nettverkets nestleder etter drapet på bin Laden i mai.

USAs forsvarsminister Leon Panetta uttalte i juli at Al Qaidas endelige nederlag var innen rekkevidde dersom man nå kunne få til en serie vellykkede angrep mot nettverkets svekkede lederskap.

– Etter det som skjedde med bin Laden, er dette tidspunktet, sa Panetta, og uttrykte håp om at Al Qaidas trussel nærmest kunne forsvinne.

Trolig drept av førerløst angrepsfly

Rahman skal ha blitt drept Waziristan-området i Pakistan, på grensen mot Afghanistan 22. august, ifølge en anonym amerikansk tjenestemann.

Tjenestemann ønsker ikke å si hvordan Rahman ble drept, men han skal ha dødd samme dag som det ble rapportert om et angrep fra et førerløst angrepsfly - en såkalt drone - i Waziristan. Slike angrep er amerikanske myndigheters foretrukne angrepsmetode mot terroristene i fjellområdene på grensen mellom Afghanistan og Pakistan.

Rahman var trolig et sted i midten av 30-årene, og var en av bin Ladens fortrodde. På grunn av utsendingsstatusen til Iran kunne Rahman fritt reise inn og ut av landet. Den siste tiden har han holdt til i Waziristan.

Amerikanske myndigheter har tidligere sagt at det ble funnet bevis for at Rahman var Al Qaidas operasjonelle leder blant papirene som ble samlet sammen etter at bin Laden ble drept i gjemmestedet sitt i Abbottabad i mai.

SISTE NYTT

Siste nytt

Valg i Brasil: 33 millioner på sultegrensen

Neste helg går Brasil til valg på ny president. Stemmene fra de fattige er avgjørende. Mer enn 33 millioner brasilianere lever nå på sultegrensen, viser en undersøkelse.