NRK Meny
Normal

Al Qaida-leder oppfordrer til angrep på vesten

Al Qaida-leder Ayman al-Zawahiri oppfordrer «enslige ulver» til å angripe vestlige land, og henviser til brødrene som angrep Boston-maraton i 2013.

Al-Qaida-leder Ayman al-Zawahiri

Al Qaida-leder Ayman al-Zawahiri oppfordrer ensomme ulver til å angripe vesten og Israel.

Foto: - / Afp

Al Qaida-leder Ayman al-Zawahiri nevner USA som særlig viktig å angripe, og roste palestinere for deres angrep mot israelere de siste ukene.

Zawahiri snakket om dette i en video publisert på Twitter, som er oversatt av USA-baserte SITE, som overvåker voldelige ekstremistiske nettsteder.

SITE skriver at videoen ble delt på Twitter søndag, i stedet for på ekstremistiske nettsteder som vanligvis er tilfelle.

– Det første som må gjøres er å ramme vesten, og spesielt USA. Både på hjemmebane og ved deres interesser som er spredt overalt, sier Zawahiri, ifølge SITE.

En USA-ledet koalisjon av flere land har bombet IS-mål siden august 2004.

– Må betale med blod

– Tilhengerne av Israel må betale med blod og med økonomien deres, sier han også, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Al Qaida-lederen hyllet knivangrepene den siste måneden, utført av palestinere mot israelere i Jerusalem og andre steder i Israel og på Vestbredden.

Som eksempler på «ensom ulv»-angrep, henviser han til Boston marathon-bomberne i 2013, Tamerlan og Dzokhar Tsarnaev. Deres angrep med bomber laget av trykkokere drepte tre mennesker og såret 264.

Avviser kalifatet, men maner til forening

Han gjentok også en appell først lansert i september for å få jihadister til å forene seg, fra Tyrkia til Nord-Afrika, til tross for sin avvisning av kalifatet proklamert av ekstremistgruppen Den islamske stat (IS), som kontrollerer store deler av territoriet i Irak og Syria.

I lydopptaket publisert i september, få dager før det var fjorten år siden angrepet på World Trade Center, gikk al-Zawahiri i strupen på den beryktede IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi.

Al Qaida-lederen anklager IS for «oppvigleri», og sier at al-Baghdadi ikke har noen rett til å kalle seg «en leder for alle muslimer», slik han hevdet i en tale i Mosul-moskeen for fjorten måneder siden.

Til tross for at det lenge har vært kjent at IS og Al Qaida langt ifra er nære allierte, er det første gang Al Qaida-lederen så åpenlyst har fordømt IS.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt