NRK Meny
Normal

– Melding fra Al Qaida-sjef skapte terrorfrykt

En beskjed fra Al Qaidas leder Ayman al-Zawahri til hans nestleder, Nasir al Wuhayshi, i Jemen, ble snappet opp av amerikansk etterretning. Det førte til terroralarm og stengte ambassader.

Ayman al-Zawahiri

En beskjed fra denne mannen, Al-Qaidas leder Ayman al-Zawari, skal være årsaken til den omfattende terroralarmen amerikanske myndigheter sendte ut nylig.

Foto: Anonymous / Ap

Det melder nyhetsbyrået AP, som referer til to myndighetskilder i USA. Begge kildene ville være anonyme fordi de ikke hadde tillatelse til å diskutere saken offentlig.

Meldingen skal ha blitt snappet for flere uker siden og inneholdt terrorplaner, melder AP. Første trodde man planene var forbeholdt angrep mot jemenittiske mål, men siden ble trusselen antatt å være større - og mot amerikanske og vestlige mål.

Målene kan ha vært ambassader eller andre vestlige bygninger i enkelte land. AP får opplyst fra sine kilder at terrorplanene var i siste fase.

Al Qaidas gren i Jemen skal stå bak de siste terrortruslene mot vestlige mål. Gruppen anses nå som den farligste og mest aktive av al-Qaidas mange underbruk.

– Størst trussel fra Jemen

Mye er uklart omkring den ferske terrortrusselen som har fått amerikanske myndigheter til å stenge en rekke ambassader i Midtøsten og Afrika. Også ved norske ambassader er sikkerheten skjerpet og publikums tilgang blitt begrenset.

Men det ene aspektet amerikanske tjenestemenn ser ut til å være enige om, er at det er nettopp Al Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP) i Jemen som står bak truslene.

– Det er ingen tvil om at AQAP er den delen av Al Qaida som gir størst grunn til bekymring. De figurerer helt klart i den informasjonen amerikanske myndigheter sitter på, sier forsker Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) til NTB.

AQAP har flere ganger forsøkt å ramme amerikanske mål med terrorangrep. Mest kjent er den såkalte trusebomberen, som 1. juledag 2009 forsøkte å sprenge et fly på vei til USA. Han skal ha forklart at han fikk opplæring i Jemen.

Uregjerlig

Nestleder i Al Qaida på den arabiske halvøy Said al-Shihri

Said al-Shehri, saudiaraberen som var nestleder i al-Qaidas fløy i Jemen, ble nylig drept i et amerikansk droneangrep. Til tross for en stadig mer intensiv amerikansk dronekrig mot al-Qaida i Jemen skal gruppen utgjøre en potent trussel mot amerikanske og vestlige mål.

Foto: HO / REUTERS

Jemen er blitt beskrevet som et uregjerlig ormebol som i årtier har slitt med voldsomme interne motsetninger.

Sentralmaktens kontroll, særlig i mer avsidesliggende områder, ble enda dårligere i tiden etter at president Ali Abdullah Saleh måtte gå av som følge av et folkeopprør i 2011, etter 33 år ved makten.

Maktvakuumet skapte grobunn for økt aktivitet blant de mest radikale islamistene. Også etter at AQAP i fjor ble drevet ut av områdene gruppen kontrollerte sør i Jemen, har den gjennomført en rekke selvmordsangrep mot offiserer og militære anlegg.

«Farlig og aktiv»

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) skrev i rapporten «Al Qaida ti år etter» i 2011 at AQAP da hadde 100–300 medlemmer, og at gruppen var den av al-Qaidas fløyer med størst vilje og evne til å gjennomføre terroraksjoner i Vesten.

Den jemenittisk-amerikanske lederen Anwar al-Awlaki skal ha gitt AQAP en internasjonal rekkevidde før han ble drept i et amerikansk droneangrep i 2011.

USA ser fortsatt på AQAP som al-Qaidas farligste og mest aktive fløy og har ført en stadig mer intensiv dronekrig mot gruppens folk i Jemen, skriver AFP. Bare de siste par ukene er ti antatt radikale islamister drept i slike angrep, ifølge Reuters.

– Har hatt effekt

FFI-forsker Thomas Hegghammer mener droneangrepene har hatt en effekt etter amerikansk målestokk. De har ført til at AQAP har mistet kontrollen over det meste av landområdene gruppen kontrollerte, og mistet mye av evnen til å gjennomføre terroraksjoner i utlandet. Angrepene har også hatt som mål å avskrekke andre Al Qaida-grupper fra internasjonal terror, påpeker han.

– Empirisk sett har det funket, det er bare den jemenittiske Al Qaida-grenen som nå forsøker å angripe Vesten, resten av dem kjemper lokalt, sier Hegghammer til Klassekampen.

– Forener islamister

I en rapport fra CTC Sentinel, en uavhengig forskningsinstitusjon ved United States Military Academy i West Point, pekes det på flere grunner til at AQAP har vokst fram som en trussel.

– AQAP har vist seg usedvanlig dyktig til å forene de ideologiske befalingene fra global jihad (hellig krig) med de praktiske realitetene i et lokalt opprør, skrev CTC i fjor.

Det innebærer at alt fra ideologiske puritanere og politiske pragmatikere til innfødte, jemenittiske salafister og utenlandske hellige krigere deltar i AQAPs kamp, ifølge CTC.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt