NRK Meny
Normal

Al Qaida etablerer seg på nytt

Al Qaida-ledere i Pakistan har gjenopprettet kontrollen over verdensomspennende terrornettverket sitt.

Ayman al-Zawahiri
Foto: - / AFP

Det sier anonyme amerikanske etterretningskilder til New York Times.

I følge kildene skal Al Qaida ha bygd opp treningsleirer i stammeområdene ved grensa til Afghanistan i løpet av det siste året, og Osama bin Laden og Ayman al Zawahiri har gjenoppbygd sin operasjonsbase i fjellområdene i Nord-Waziristan.

Kildene sier at USA også har oppdaget nye Al Qaida-grupperinger i Nord-Waziristan. En av grupperingene skal kunne drive med trening og opplæring andre steder i verden enn i Afghanistan.

Løs struktur

Grupperingene opererer under en løs kommandostruktur og ledes av grupper av militante arabere, pakistanere og afghanere som er alliert med Al Qaida, skriver New York Times.

Bak der igjen er al-Zawahri, mens bin Laden ser ut til å ha en mindre rolle.

Fortsatt mangler det mye på at treningsleirene er like store som de var i Taliban-tida i Afghanistan, men i leirene får visstnok grupper på 10-20 menn opplæring.

Osama bin Laden på Al Jazeera
Foto: NRK

Intens diskusjon

Bush-administrasjonene har inntil nylig sagt at Osama bin Laden og Ayman al-Zawahari har vært uten kontakt med al Qaida - og mistet operativ kontroll over gruppen.

Den nye styrkeoppbyggingen av al-Qaida skal ha utløst intens diskusjon innenfor Bush-administrasjonen, blant annet om hvordan man skal forholde seg til Pakistan.

  Les mer i New York Times

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt