Al Jazeera-journalister satt fri i Egypt

Endelig er de fri, etter mer enn 400 dager i fengsel. To journalister som har blitt holdt fengslet i Egypt, ble i dag løslatt. Men tiltalen mot dem er opprettholdt.

EGYPT-JAZEERA/ Al Jazeera journalist Mohamed Fahmy raises Egyptian national flag while talking to judge during retrial at court in Cairo

Mohamed Fahmy, en av de to al Jazeera-journalistene, holdt opp et egyptisk under gårsdagens rettssak, der det ble besluttet at han og Baher Mohamed får gå fri.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

De to journalistene ble sammen med australske Peter Greste arrestert og beskyldt for å ha spredd løgner ved hjelp av en «terrororganisasjon». De har hele tiden hevdet sin uskyld, og i dag fikk de gå fri.

«Terrororganisasjonen» er bedre kjent som «Det muslimske brorskapet», som regjerte i Egypt før regimet ble veltet i 2013.

Mideast Egypt Al Jazeera Mohamed Fahmy, Baher Mohamed, Peter Greste

Baher Mohamed (til venstre) og Mohamed Fahmy slapp begge fri i dag, etter over 400 dager i fengsel.

Foto: Heba Elkholy / Ap

Beskyldningene om å spre løgner førte dem inn i fengsel, der de ble værende i 400 dager.

Men i går besluttet en domstol i Kairo at canadiske Mohamed Fahmy og egypteren Baher Mohamed skal løslates, og i dag ble de satt fri. Fahmy ble løslatt mot en kausjon på om lag 250.000 kroner, mens hans kollega ble løslatt uten kausjon.

Men det er et skår i gleden. For tiltalene mot dem opprettholdes imidlertid, og de står overfor en ny rettsbehandling den 23. februar. Journalistene fikk 1. januar opphevet sin fengselsdom, men fikk i stedet for en ny tiltale, som altså er gjeldende fortsatt.

Tredjemann som var arrestert, australske Peter Greste, ble løslatt 1. februar, og har allerede kommet hjem til Brisbane. Da han hadde landet i hjemlandet tok han til orde for at de to egyptiske vennene måtte bli sluppet løs.

De tre journalistene jobbet alle for al Jazeera som er eid og styrt av myndighetene i Qatar, et land som hadde sterke bånd til Brorskapet. Dette mener mange er forklaringen på at de tre ble arrestert.

Arrestasjonen av de tre journalistene har vakt mye oppmerksomhet, og mange har uttrykt stor uro for manglende pressefrihet under det nye egyptiske regimet. Egypt ble i 2013 rangert som det tredje farligste landet å være journalist.

SISTE NYTT

Siste nytt