Al Jazeera-journalist: – Det er kaos her nå

Al Jazeeras korrespondent i Pakistan, Ahmad Barakat, er utenfor skolen der Taliban har drept over 130 personer, de fleste barn. Barakat tror angrepet vil gjøre det pakistanske militæret mer innbitt i kampen mot Taliban.

Frakter såret person fra skole

Pakistanske menn bærer en såret elev ut fra skolen der over 130 personer ble drept.

Foto: A Majeed / Afp

For kort tid siden kom meldingen om at seks angripere fra Taliban er drept, og at angrepet mot en skole i Peshawar dermed over. Over hundre personer, de fleste av dem skolebarn ble drept i den brutale terroraksjonen, der angriperne ifølge øyevitner skal ha gått fra rom til rom mens de skjøt mot hodene til elever.

Ahmad Barakat

Ahmad Barakat er like ved skolen der Taliban har drept over 100 personer.

Foto: Privat / Al Jazeera

Ahmad Barakat er TV-kanalen Al Jazeeras korrespondent i Pakistan. Da NRK snakket med ham like før klokken 14.00, sto like ved militærskolen der angrepet skjedde.

– Det er kaos, her er det bare militære, sykebiler og foreldre som venter. De er veldig spent på når hæren kan ta kontroll over situasjonen, slik de kan treffe deres barn igjen.

Barakat forteller om en svært uoversiktlig situasjon, der pårørende og familiemedlemmer venter i spenning.

– Akkurat nå har den pakistanske hæren meldt at de har drept seks terrorister, og at alle terroristene dermed skal være drept nå, sier Barakat på telefon fra Peshawar.

– Hvor mange gisler er det igjen på skolen nå?

– Hvis det stemmer at den pakistanske hæren har drept alle terroristene, så er det ingen gisler igjen, sier Al Jazeera-journalisten til NRK.

– Sikre på at de skal slåss mot Taliban

Den pakistanske fløyen av Taliban, Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), har tatt på seg ansvaret for angrepet og gisseltakingen. Ifølge TTP er angrepet en hevn for angrep i Nord-Waziristan, hvor den pakistanske hæren i sommer innledet en offensiv mot opprørere tilknyttet Taliban og Al Qaida.

– Vi angrep skolen fordi hæren angriper våre familier. Vi vil at de skal føle vår smerte, heter det i en uttalelse fra pakistanske Taliban.

Skolen som er angrepet er drevet av militæret, og mange av dem som går ved skolen skal være barn av soldater som kriger mot Taliban.

Barakat sier til NRK at han tror angrepet vil føre til at soldatene i den pakistanske hæren blir enda sikrere på at de vil være med på å kjempe mot TTP.

– Soldatene er i sjokk, fordi deres barn går der og deres koner jobber der. Tidligere har de vært i tvil om de skulle være med i kampen i Nord- Waziristan, men nå er de sikre, sier Barakat til NRK.

– De som trodde at de hadde tatt knekken på Taliban i Waziristan, tok grundig feil, sier Barakat.

Fredsprisvinnere fordømmer

AFP melder om over 130 drepte i angrepet mot skolen i Peshawar. Ifølge provinsmyndighetene skal 125 av de drepte være barn, skriver Reuters.

Fredsprisvinner Malala Yousafzai, som tidligere har stått opp mot Taliban i kampen for jenters rett til utdanning i Pakistan, sier hun fordømmer angrepet mot skolen, der det gikk elever fra 1. til 10 klasse.

– Hjertet mitt brister av denne meningsløse og kaldblodige terrorhandlingen i Peshawar, som utfolder seg foran øynene våre. Uskyldige barn har ingen plass i grusomheter som dette, sier Malala.

Det samme gjør fredsprisvinner Kailash Satyarthi, som delte prisen med Malala Yousafzai.

– Hjertet mitt blør for de rammede familiene. Dette er en av de mørkeste dagene i menneskets historie. Dette er våre barn som er drept i dag, skriver Satyarthi på sin Twitter-profil.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt